Šta kuvamo sutra: Ukusna veganska tradicija

Hranljive posne sarmice – bezmesno zadovoljstvo. Otkrijte ukus tradicije u ovom jednostavnom veganskom receptu. Evo recepta za posne sarmice, idealan izbor za sve one koji preferiraju jela bez mesa i za ove letnje dane:

Evo recepta za ukusne zelene sarme koje su veganske i punog, zdravog ukusa:

Sastojci:

12-14 listova zelja (zelje sa većim i ravnim listovima je najbolje)
1 šolja pirinča
1 veza crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
1 veza peršuna
1 veza celera
2 kašike biljnog ulja (npr. maslinovog ili suncokretovog)
1 kašika paradajz pirea
1 kašika mlevene paprike (slatke)
So i biber po ukusu
1 lovorov list
1/2 l povrtnog temeljca (ili vode)

Foto: Freepik

Priprema zelja: Skuvajte listove zelja u ključaloj vodi sa malo soli dok ne omekšaju (otprilike 5-8 minuta). Zatim ih ocedite i ostavite sa strane.

Priprema nadeva: Sitno iseckajte crni luk, beli luk, šargarepu, peršun i celer. Na zagrejanom ulju propržite crni luk, a zatim dodajte beli luk, šargarepu, peršun i celer. Dinstajte sve zajedno nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Dodajte paradajz pire, mlevenu papriku, so i biber po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta, a zatim dodajte opran pirinač. Sve dobro izmešajte i ostavite da se ohladi.

Filovanje i kuvanje zelenih sarmi: Na svaki list zelja stavite malo pripremljenog nadeva i oblikujte sarme uvijanjem krajeva lista prema unutra. Složite sarme u dublju šerpu, a između redova stavljajte preostalo seckano povrće i lovorov list. Prelite sve povrtnim temeljcem (ili vodom) i kuvajte na laganoj vatri oko 2-3 sata dok sarme ne omekšaju.

Posluživanje: Poslužite zelene sarme tople uz preliv od paradajza, sos od povrća ili jogurt sos na biljnoj bazi po želji.

Ovaj recept za zelene sarme je veganski i bogat hranljivim sastojcima. Možete ga prilagoditi svojim preferencijama dodavanjem drugih povrća ili začina po ukusu. Uživajte u ovom ukusnom i zdravom veganskom jelu!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.