Šta kuvamo sutra: Zaronite u svet japanske kuhinje

Zaronite u svet japanske kuhinje uz naš vodič za pripremu sušija kod kuće. Otkrijte tajne pravljenja savršeno lepljivog pirinča i savijanja neodoljivih suši rolnica sa svežom ribom i povrćem po vašem izboru.

Sastojci:

Za suši pirinač:

2 šolje japanskog pirinča za suši
2,5 šolje vode
1/2 šolje pirinčanog sirćeta
2 kašike šećera
1 kašičica soli

Za pripremu nadeva:

Sveža riba (npr. losos, tunjevina, skuša, lignje)
Alge za suši (nori alge)
Krastavci, avokado, šargarepa (sveže povrće po izboru)
Vasabi (japanski hren)
Soja sos
Ingver u marinaru

Oprema:

oto: Pixabay

Bambusova podloga za suši (makisu)
Plastična folija za pripremu sušija
Oštar nož za sečenje sušija
Posuda s vodom i sirće za prste

Priprema pirinča:

Operite pirinač u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra. Ocedite ga i stavite ga u šerpu sa 2,5 šolje vode.

Pokrijte šerpu i kuvajte pirinač dok ne proključa.

Smanjite temperaturu na minimum i kuvajte još 15-20 minuta dok se sva voda ne upije.

Uklonite sa šporeta i ostavite pokriveno još 10 minuta.

U mešavini pirinčanog sirćeta, šećera i soli, zagrijte ovu mešavinu i promešajte dok se šećer i so ne otope. Dodajte ovu mešavinu kuvanom pirinču i pažljivo mešajte da se sve sjedini.

Priprema nadeva:

Operite i iseckajte sveže povrće i ribu na tanke trake.

Na bambusovu podlogu za suši stavite plastičnu foliju kako biste sprečili da se pirinač zalepi za podlogu.

Priprema suši rolnica:

Na sredini alge za suši stavite malu količinu pirinča i ravnomerno ga rasporedite po algi, ostavljajući malo prostora sa svake strane.

Dodajte trake ribe i povrća po sredini pirinča.

Pažljivo uvijte algu uz pomoć bambusove podloge, formirajući rolnicu. Pritisnite je blago da se lepi.

Koristite oštar nož za sečenje sušija, prethodno umočen u vodu, da biste narezali rolnicu na komade širine oko 2,5 cm.

Serviranje:

Poslužite suši sa soja sosom, wasabijem i kriškama mariranog đumbira.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.