Šta kuvamo sutra: Ukus Mediterana kod kuće

Oduševite svoje čulo ukusa pravim komadima Mediterana – girice pripremljene na tradicionalan način. Isprobajte naš autentičan recept za hrskavo pržene girice koje će vas transportovati do obala Balkana.

Sastojci:

500 g svežih girica
So
Biber
Brašno (za valjanje)
Ulje (za prženje)

Foto: Pixabay

Uputstvo:

Priprema girica:

Operite sveže girice u hladnoj vodi i ocedite ih.

Po želji, odstranite glave i utrobu girica.

Posolite girice i pobiberite ih po ukusu. Ostavite da odstoje nekoliko minuta kako bi začini upili.

Valjanje u brašnu:

Uvaljajte girice u brašno sa svih strana. Protresite višak brašna sa ribica.

Prženje:

U dubljoj tiganju ili šerpi zagrejte dovoljno ulja da prekrije girice.

Kada je ulje dovoljno vruće (oko 170-180°C), pažljivo spustite girice u vrelo ulje.

Pržite girice oko 2-3 minuta s obe strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Ocedite i posluživanje:

Izvadite girice iz ulja pomoću rešetkaste kašike i stavite ih na papirni ubrus ili rešetku da se ocede višak ulja.

Poslužite girice uz prilog po želji, kao što su krompir salata, tartar sos, limunovi krugovi ili sveža sezonska salata.

Posluživanje:

Poslužite girice dok su još tople, uz dodatak svežeg limuna i tartar sosa.

Napomena: Prilikom prženja, pazite da ulje ne bude previše vruće kako girice ne bi pregorele spolja, a ostale nepečene iznutra. Takođe, pazite da girice budu ravnomerno posoljene i pobiberene pre prženja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.