Očarajte svoje čulo ukusa osvežavajućom i šarenom letnjom tortom punom sočnog voća. Isprobajte ovaj jednostavan recept i uživajte u savršenoj kombinaciji ukusa i boja koja će zadovoljiti i najizbirljivije gurmane.
Sastojci:
Za biskvit:
6 jaja
200g šećera
200g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli
1 vanilin šećer
100ml ulja
100ml mleka
Za fil:
500g svežeg kiselog sira
200ml slatke pavlake
100g šećera u prahu
1 limun (sok i rendana korica)
Za dekoraciju:
Sveže voće po izboru (jagode, maline, borovnice, kivi, breskve itd.)
Listići mente ili nane za dodatnu svežinu
Priprema biskvita:
Uključite rernu da se zagreje na 180°C. Pripremite dva okrugla kalupa za pečenje (prečnik oko 22 cm) i obložite ih papirom za pečenje.
U velikoj posudi mikserom umutite jaja, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli dok ne dobijete svetlu i penušavu smesu.
Dodajte ulje i mleko, pa nastavite mešanje dok se sve dobro ne sjedini.
Postepeno umešajte brašno i prašak za pecivo, lagano mešajući da se ne stvore grudvice.
Smesu podelite na dva dela, pa u jedan deo dodajte nekoliko kapi žute boje za kolače, a u drugi deo nekoliko kapi crvene boje kako biste dobili žutu i crvenu smesu.
Pečenje biskvita:
Sipajte svaku smesu u pripremljene kalupe.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u sredinu biskvita ne izađe suva.
Izvadite biskvite iz rerne i ostavite ih da se potpuno ohlade.
Priprema fila:
Umutite sveži kiseo sir sa šećerom u prahu, dodajte sok i rendanu koru limuna, pa sve dobro promešajte.
U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.
Lagano sjedinite umućen kiseo sir sa šlagom.
Slaganje torte:
Na tanjiru za posluživanje postavite prvi biskvit (žuti), pa premažite polovinom fila.
Preko fila rasporedite iseckano sveže voće po izboru.
Stavite drugi biskvit (crveni) preko fila i voća, pa premažite preostalim filom.
Na vrhu torte rasporedite još voća i ukrasite listićima mente ili nane za dodatnu svežinu.
Hlađenje i posluživanje:
Pokrijte tortu i stavite je u frižider na najmanje 2 sata kako bi se fil stegao i kako bi torta postala još ukusnija.
Pre posluživanja, nasecite tortu na parčad i poslužite je uz osvežavajući napitak.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.