Šta kuvamo sutra: Recept za sjajnu letnju šarenu tortu

Očarajte svoje čulo ukusa osvežavajućom i šarenom letnjom tortom punom sočnog voća. Isprobajte ovaj jednostavan recept i uživajte u savršenoj kombinaciji ukusa i boja koja će zadovoljiti i najizbirljivije gurmane.

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja
200g šećera
200g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli
1 vanilin šećer
100ml ulja
100ml mleka

Za fil:

500g svežeg kiselog sira
200ml slatke pavlake
100g šećera u prahu
1 limun (sok i rendana korica)

Za dekoraciju:

Sveže voće po izboru (jagode, maline, borovnice, kivi, breskve itd.)

Listići mente ili nane za dodatnu svežinu

Foto: Pixabay

Priprema biskvita:

Uključite rernu da se zagreje na 180°C. Pripremite dva okrugla kalupa za pečenje (prečnik oko 22 cm) i obložite ih papirom za pečenje.

U velikoj posudi mikserom umutite jaja, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli dok ne dobijete svetlu i penušavu smesu.

Dodajte ulje i mleko, pa nastavite mešanje dok se sve dobro ne sjedini.

Postepeno umešajte brašno i prašak za pecivo, lagano mešajući da se ne stvore grudvice.

Smesu podelite na dva dela, pa u jedan deo dodajte nekoliko kapi žute boje za kolače, a u drugi deo nekoliko kapi crvene boje kako biste dobili žutu i crvenu smesu.

Pečenje biskvita:

Sipajte svaku smesu u pripremljene kalupe.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u sredinu biskvita ne izađe suva.

Izvadite biskvite iz rerne i ostavite ih da se potpuno ohlade.

Priprema fila:

Umutite sveži kiseo sir sa šećerom u prahu, dodajte sok i rendanu koru limuna, pa sve dobro promešajte.

U drugoj posudi umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.

Lagano sjedinite umućen kiseo sir sa šlagom.

Slaganje torte:

Na tanjiru za posluživanje postavite prvi biskvit (žuti), pa premažite polovinom fila.

Preko fila rasporedite iseckano sveže voće po izboru.

Stavite drugi biskvit (crveni) preko fila i voća, pa premažite preostalim filom.

Na vrhu torte rasporedite još voća i ukrasite listićima mente ili nane za dodatnu svežinu.

Hlađenje i posluživanje:

Pokrijte tortu i stavite je u frižider na najmanje 2 sata kako bi se fil stegao i kako bi torta postala još ukusnija.

Pre posluživanja, nasecite tortu na parčad i poslužite je uz osvežavajući napitak.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.