Isprobajte originalni recept za pitu maslenicu – ukusno jelo sa sirom koje će vas vratiti u autentični duh domaće kuhinje. Pita se peče do zlatno smeđe boje, a svaki zalogaj otkriva bogatstvo tradicionalnih balkanskih aroma.
Sastojci:
500g kora za pitu (tankih kora)
500g sira (može feta ili bilo koji drugi sir po izboru)
4 jaja
200ml kisele pavlake
100ml jogurta
100ml ulja (može suncokretovo ili maslinovo)
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
Susam za posipanje (opciono)
Priprema fila:
U većoj posudi izmrvite sir i dodajte 2 jaja.
Dobro promešajte, a zatim dodajte kiselu pavlaku, jogurt i ulje. Još jednom promešajte da se sve sjedini.
Na kraju dodajte prašak za pecivo i prstohvat soli, te još jednom sve dobro izmešajte.
Priprema kora:
Uzmite okrugli pleh za pečenje (prečnik oko 30 cm) i premažite ga uljem ili maslacem da se testo ne bi lepilo.
Stavite prvu koru u pleh, pa je blago premažite filom.
Postavite drugu koru preko prve i ponovite postupak dok ne potrošite polovinu kora.
Srednji sloj:
Na polovini složenih kora, ravnomerno rasporedite preostali fil.
Završni sloj:
Prekrijte fil preostalim korama, premažite gornju koru sa malo ulja.
Pečenje:
Zagrejte rernu na 180°C (350°F).
Pre nego što stavite pitu u rernu, umutite preostala 2 jaja i premažite ih preko gornje kore kako bi pita dobila lepu zlatno smeđu boju prilikom pečenja.
Po želji, pospite pitu susamom za dekoraciju.
Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Posluživanje:
Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i pustite da se malo ohladi pre sečenja.
Poslužite je toplu uz salatu po izboru, jogurt ili kiselo mleko.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.