Šta kuvamo sutra: Pita maslenica – Rustična poslastica koja osvaja srca i nepca

Isprobajte originalni recept za pitu maslenicu – ukusno jelo sa sirom koje će vas vratiti u autentični duh domaće kuhinje. Pita se peče do zlatno smeđe boje, a svaki zalogaj otkriva bogatstvo tradicionalnih balkanskih aroma.

Sastojci:

500g kora za pitu (tankih kora)
500g sira (može feta ili bilo koji drugi sir po izboru)
4 jaja
200ml kisele pavlake
100ml jogurta
100ml ulja (može suncokretovo ili maslinovo)
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
Susam za posipanje (opciono)

Foto: Pixabay

Priprema fila:

U većoj posudi izmrvite sir i dodajte 2 jaja.

Dobro promešajte, a zatim dodajte kiselu pavlaku, jogurt i ulje. Još jednom promešajte da se sve sjedini.

Na kraju dodajte prašak za pecivo i prstohvat soli, te još jednom sve dobro izmešajte.

Priprema kora:

Uzmite okrugli pleh za pečenje (prečnik oko 30 cm) i premažite ga uljem ili maslacem da se testo ne bi lepilo.

Stavite prvu koru u pleh, pa je blago premažite filom.

Postavite drugu koru preko prve i ponovite postupak dok ne potrošite polovinu kora.

Srednji sloj:

Na polovini složenih kora, ravnomerno rasporedite preostali fil.

Završni sloj:

Prekrijte fil preostalim korama, premažite gornju koru sa malo ulja.

Pečenje:

Zagrejte rernu na 180°C (350°F).

Pre nego što stavite pitu u rernu, umutite preostala 2 jaja i premažite ih preko gornje kore kako bi pita dobila lepu zlatno smeđu boju prilikom pečenja.

Po želji, pospite pitu susamom za dekoraciju.

Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Posluživanje:

Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i pustite da se malo ohladi pre sečenja.
Poslužite je toplu uz salatu po izboru, jogurt ili kiselo mleko.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.