Osvežite svoj jelovnik ovog leta s neodoljivim receptom za slanu lubenicu. Ova jednostavna poslastica s peršunom, belim lukom i začinima idealna je za vrele dane i kao zdrav prilog uz glavno jelo.
Sastojci:
1 kg lubenice (najbolje je koristiti ne previše zrelu lubenicu)
2-3 kašike soli (po ukusu)
1 kašika šećera
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 veza svežeg peršuna, sitno iseckanog
1/2 kašičice mlevene ljute paprike (opciono, po ukusu)
1/2 kašičice bibera (crni ili beli, po želji)
1/2 šolje belog sirćeta
Voda (po potrebi)
Uputstvo:
Operite lubenicu spolja, osušite je i isecite na kolutove debljine oko 1 cm. Ako je lubenica s mnogo semenki, možete ih ukloniti pre seckanja.
Stavite kolutove lubenice u veću posudu i posolite ih sa svih strana. Ostavite ih da stoje oko 30 minuta kako bi ispustili višak vode.
Nakon što je prošlo 30 minuta, lubenice isperite pod mlazom hladne vode kako biste uklonili so. Prebacite ih u čistu posudu.
Dodajte beli luk, peršun, ljutu papriku (ako koristite), biber i šećer preko lubenica.
Prelijte sirće preko lubenica i promešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno rasporedili po lubenicama.
Po potrebi dodajte malo vode da pokrije lubenice, ali ne previše, jer želimo da ostanu hrskave.
Pokrijte posudu i stavite je u frižider na najmanje 3 sata, idealno preko noći, kako bi se ukusi sjedinili i lubenice natopile začinima.
Slana lubenica je spremna za posluživanje! Možete je poslužiti kao osvežavajući prilog uz glavno jelo.
Ovaj recept je jednostavan i prilagodljiv, pa slobodno prilagodite količinu začina prema svom ukusu. Uživajte u slanoj lubenici tokom toplih letnjih dana!
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.