Šta kuvamo sutra: Kušari – Egipatski delikates u slojevima savršenstva

Probajte autentični egipatski specijalitet – Kušari: harmonija pirinča, sočiva i makarona, začinjena tradicionalnim aromama. Saznajte kako pripremiti ovo slojevito zadovoljstvo kod kuće.

Sastojci:

1 šolja belog pirinča
1 šolja smeđeg ili zelenog krupnog sočiva
1 šolja makarona (tipično se koriste penne ili rigatoni)
1 veća glavica crnog luka, iseckana
3 čena belog luka, sitno iseckana
1 konzerva paradajz pelata (oko 400g)
2 kašike ulja
1 kašika maslaca
1 kašičica kima
1/2 kašičice karija u prahu
So i biber po ukusu
Sos od ljute paprike (opciono, za ljubitelje ljutog)

Foto: Pixabay

Uputstvo:

Operite pirinač, sočivo i makarone posebno pod hladnom vodom. Ocedite ih i stavite sa strane.

U šerpi, propržite crni luk na ulju dok ne postane staklast. Dodajte polovinu belog luka i pržite još minut-dva.

Dodajte sočivo i prelijte ga sa oko 3 šolje vode. Kuvajte dok sočivo ne omekša, ali pazite da ne bude preskuvano. Ocedite i ostavite sa strane.

U drugoj šerpi, propržite preostali beli luk na maslacu. Dodajte pirinač i kari, pržite nekoliko minuta dok pirinač ne postane staklast.

Dodajte paradajz pelat i kim. Promešajte, dodajte oko 2 šolje vode i pustite da provri.

Smanjite temperaturu i kuvajte poklopljeno dok pirinač ne bude skuvan i upije tečnost. Dodajte so i biber po ukusu.

U posebnom loncu, skuvajte makarone prema uputstvu na pakovanju. Ocedite.

Kada su svi sastojci pripremljeni, servirajte tako da na dnu tanjira stavite sloj pirinča, zatim makarone, pa sočivo. Možete dodati i malo sos od ljute paprike po želji.

Poslužite toplo kao glavno jelo. Tradicionalno, uz ovaj obrok se služi i luk koji je pržen do hrskave zlatno-smeđe boje kao dodatak.

Uživajte u ovom ukusnom egipatskom jelu!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.