Šta kuvamo sutra: Recept za tradicionalnu pogaču sa kajmakom

Oduševite svoje goste ukusnom tradicionalnom pogačom sa kajmakom – preukusni specijalitet iz Srema koji će vas osvojiti svojim bogatstvom i aromom. Isprobajte ovaj jednostavan recept koji će oživeti duh vojvođanske kuhinje na vašoj trpezi!

Sastojci:

500 g belog pšeničnog brašna
1 kesica suvog kvasca (7 g)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
300 ml mlake vode
100 ml ulja
1 jaje (za premazivanje)

Foto: Pixabay

Uputstvo:

U velikoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, šećer i so. Dobro promešajte suve sastojke.

Dodajte mlaku vodu i ulje u suve sastojke. Postepeno mešajte da se svi sastojci sjedine.

Kada testo postane kompaktno, prebacite ga na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga oko 10 minuta. Trebalo bi da dobijete glatko i elastično testo.

Vratite testo u posudu, prekrijte krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči svoj volumen.

Uključite rernu na 180°C da se zagreje.

Kada je testo udvostručilo svoj volumen, ponovo ga premesite i podelite na dva dela.

Svaki deo razvijte u krug prečnika oko 25 cm.

Stavite prvi krug na pleh obložen papirom za pečenje.

Za fil, možete koristiti različite sastojke po želji. Tradicionalno se koristi kajmak, pavlaka ili sitan sir. Možete dodati i neko povrće po želji, kao što su iseckani luk ili paprika. Osim toga, možete dodati i npr. kolutove kobasice za bogatiji ukus.

Na prvi krug testa rasporedite fil po želji, ostavljajući rubove prazne.

Prekrijte prvim krugom sa drugim krugom testa i pažljivo pritisnite ivice da se spoje.

U sredini pogače napravite manji otvor kako bi para mogla da izlazi tokom pečenja.

Umutite jaje i premažite površinu pogače kako bi dobila lepu zlatno-smeđu boju tokom pečenja.

Stavite pogaču u prethodno zagrejanu rernu i pecite je oko 30-35 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

Izvadite pogaču iz rerne i ostavite je da se malo ohladi pre nego što je poslužite.

Pogača je sjajan prilog uz razna jela, a može biti i samostalni delikates koji se poslužuje uz kiselo mleko, pavlaku ili neki vojvođanski kulen. Uživajte u ovom tradicionalnom ukusu!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.