Šta kuvamo sutra: Neodoljivu kombinaciju ukusa u svakom zalogaju

Korak po korak do savršeno pripremljene dimljene butkice. Sa senfom, medom i začinima, ova tradicionalna poslastica pruža neodoljivu kombinaciju ukusa u svakom zalogaju. Saznajte kako napraviti ovaj specijalitet kod kuće.

Sastojci:

1 dimljena svinjska butkica (oko 2-3 kg)
2-3 čena belog luka
2 kašike senfa
2 kašike meda
1 kašika suvog začina (ili mešavine začina po izboru)
So po ukusu
Biber po ukusu

Foto: Pixabay

Priprema butkice:

Prvo treba pripremiti dimljenu butkicu. Potopite je u hladnu vodu na nekoliko sati (najbolje preko noći) kako biste smanjili višak soli i poboljšali ukus. Nakon natapanja, dobro je isperite pod tekućom vodom i osušite tapkanjem papirnatim ubrusom.

Priprema marinade:

U manjoj posudi, pomešajte senf, med, suvi začin, sitno iseckan beli luk, so i biber. Ako volite malo više ljutine, možete dodati i malo ljute paprike. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete glatku marinadu.

Mariniranje butkice:

Sada pažljivo utrljajte pripremljenu marinadu ravnomerno po celoj butkici. Najbolje je koristiti rukavice kako biste zaštitili ruke od mirisa senfa i začina. Ako imate vremena, ostavite butkicu u marinadi u frižideru najmanje nekoliko sati ili čak preko noći kako bi se ukusi dublje upili.

Priprema roštilja ili rerne:

Dimljenu butkicu možete pripremati na roštilju ili u rerni. Ako koristite roštilj, zagrejte ga na srednje jaku temperaturu. Ako koristite rernu, zagrejte je na 180°C.

Pečenje:

Stavite mariniranu butkicu na roštilj ili u rernu. Ako koristite roštilj, pecite butkicu oko 1-1.5 sati, povremeno je okrećući i premazujući preostalom marinadom. Ako koristite rernu, pecite butkicu oko 2-2.5 sata, takođe je povremeno premažući marinadom.

Provera pečenja:

Da biste bili sigurni da je butkica pečena, možete koristiti termometar za meso. Unutrašnja temperatura treba da bude oko 75-80°C. Takođe, meso bi trebalo da bude sočno i da se lako odvaja od kostiju.

Posluživanje:

Kada je butkica pečena, izvadite je iz rerne ili sa roštilja i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre sečenja. Zatim je nasecite na tanje ili deblje kriške, zavisno o vašim željama. Poslužite uz priloge po izboru, kao što su krompir salata, sveža sezonska salata ili pečeno povrće.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.