Pripremite se za pravi gastronomski užitak sa našim receptom – kombinacija krompira, putera i začina koja će vas oduševiti.
Sastojci:
1,5 kg krompira
1/2 šolje mleka
1/2 šolje putera
2 čena belog luka (sitno iseckana)
So i biber po ukusu
1 šolja rendanog kačkavalja (opciono)
2-3 kašike prezli (opciono)
Malo svežeg peršuna (iseckanog) za dekoraciju (opciono)
Uputstva:
Oljuštite i isecite krompir na kolutove ili kocke. Stavite ih u veliki lonac, prekrijte hladnom vodom i posolite. Kuvajte krompir dok ne postane mekan (oko 15-20 minuta). Proverite viljuškom da li je krompir spreman. Trebalo bi da lako prođe kroz krompir, ali se ne sme raspasti.
Dok se krompir kuva, u drugoj šerpi rastopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan beli luk i propržite ga dok ne postane mekan i blago zlatno smeđ.
Pazite da ne prepržite beli luk, jer može postati gorak.
Kada je krompir kuvan, procedite ga i vratite u lonac. Dodajte proprženi beli luk i puter, a zatim sipajte mleko. Pire krompir mutite koristeći električni mikser ili gnječite krompir viljuškom dok ne postane glatka smesa. Ako želite kremastiji pire, dodajte malo više mleka.
Dodajte so i biber po ukusu i dobro promešajte.
Ako želite, sada možete dodati rendani kačkavalj u pire krompir i ponovo dobro promešajte. Ovo će dodati dodatnu kremoznost i ukus.
Prebacite pire krompir u vatrostalnu posudu i ravnomerno ga rasporedite. Po vrhu pospite prezlama za hrskavu koricu.
Stavite vatrostalnu posudu u prethodno ugrejanu rernu na 180°C i pecite 20-30 minuta, ili dok pire krompir ne postane zlatno smeđ i hrskav sa vrha.
Kada je pire krompir gotov, izvadite iz rerne i pospite iseckanim peršunom kao dekoraciju.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.