logo transparend vojvodina uzivo

Šta kuvamo sutra: Kombinaciju krompira, putera i začina koja će vas oduševiti

Pripremite se za pravi gastronomski užitak sa našim receptom  – kombinacija krompira, putera i začina koja će vas oduševiti.

Sastojci:

1,5 kg krompira
1/2 šolje mleka
1/2 šolje putera
2 čena belog luka (sitno iseckana)
So i biber po ukusu
1 šolja rendanog kačkavalja (opciono)
2-3 kašike prezli (opciono)
Malo svežeg peršuna (iseckanog) za dekoraciju (opciono)

foto: Pixabay

Uputstva:

Oljuštite i isecite krompir na kolutove ili kocke. Stavite ih u veliki lonac, prekrijte hladnom vodom i posolite. Kuvajte krompir dok ne postane mekan (oko 15-20 minuta). Proverite viljuškom da li je krompir spreman. Trebalo bi da lako prođe kroz krompir, ali se ne sme raspasti.

Dok se krompir kuva, u drugoj šerpi rastopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan beli luk i propržite ga dok ne postane mekan i blago zlatno smeđ.

Pazite da ne prepržite beli luk, jer može postati gorak.

Kada je krompir kuvan, procedite ga i vratite u lonac. Dodajte proprženi beli luk i puter, a zatim sipajte mleko. Pire krompir mutite koristeći električni mikser ili gnječite krompir viljuškom dok ne postane glatka smesa. Ako želite kremastiji pire, dodajte malo više mleka.

Dodajte so i biber po ukusu i dobro promešajte.

Ako želite, sada možete dodati rendani kačkavalj u pire krompir i ponovo dobro promešajte. Ovo će dodati dodatnu kremoznost i ukus.

Prebacite pire krompir u vatrostalnu posudu i ravnomerno ga rasporedite. Po vrhu pospite prezlama za hrskavu koricu.

Stavite vatrostalnu posudu u prethodno ugrejanu rernu na 180°C i pecite 20-30 minuta, ili dok pire krompir ne postane zlatno smeđ i hrskav sa vrha.

Kada je pire krompir gotov, izvadite iz rerne i pospite iseckanim peršunom kao dekoraciju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.