Pripremite jednostavnu i zdravu musaku bez mesa koja će vas osvojiti svojim ukusom. Savremena verzija klasičnog jela, ova vegetarijanska poslastica sa paradajz sosom i aromatičnim začinima pruža neodoljivu kombinaciju okusa!
Sastojci:
1 kg krompira
2 srednje velike patlidžane
2 veće glavice crnog luka
3 čena belog luka
500 ml pasiranog paradajza
2 kašike paradajz paste
200 g rendanog kačkavalja
4 jaja
500 ml mleka
4 kašike maslinovog ulja
1 kašičica suvog origana
1/2 kašičice suvog bosiljka
So, biber i maslinovo ulje za prženje
Uputstvo:
Krompir operite, oljuštite i isecite na tanke kolutove. Patlidžane takođe operite i isecite na kolutove debljine oko 0,5 cm. Posolite patlidžane i ostavite ih da odstoje 15-ak minuta kako bi pustili gorčinu. Nakon toga, dobro ih isperite hladnom vodom i osušite kuhinjskim papirom.
U velikoj tavi, zagrejte malo maslinovog ulja i propržite kolutove patlidžana sa obe strane dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Stavljajte ih na papirni ubrus da upije višak ulja.
Crni luk sitno iseckajte, a beli luk sitno naseckajte ili izgnječite. Na srednje jakoj vatri, zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u dubljoj tavi i propržite luk i beli luk dok ne postanu staklasti.
Dodajte pasirani paradajz i paradajz pastu u tavu sa lukom i belim lukom. Posolite, pobiberite, dodajte origano i bosiljak, pa sve dobro promešajte. Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
U vatrostalnu posudu, stavite jedan red krompira, zatim red patlidžana, pa opet red krompira i tako redom dok ne potrošite sav materijal.
Prelijte povrće paradajz sosom koji ste pripremili.
Umutite jaja sa mlekom, posolite po ukusu i prelijte preko povrća u posudi.
Na kraju pospite rendanim kačkavaljem po vrhu.
Musaku pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju i dok se jaja ne stegnu.
Poslužite musaku toplu uz sezonsku salatu ili sveže povrće po izboru.