logo transparend vojvodina uzivo

Šta kuvamo sutra: Džigericu sa aromatičnim belim vinom

Za ljubitelje fine kuhinje – džigerica sa aromatičnim belim vinom i mladim lukom. Saznajte kako postići balans između kremaste unutrašnjosti i zlatno hrskave korice.

Recept za ukusnu džigericu:

Sastojci:

500 g pileće ili teleće džigerice, očišćene i isečene na manje komade
1 veza mladog luka, sitno iseckanog (beli i zeleni deo)
2 čena belog luka, sitno iseckana
2-3 kašike brašna (za posipanje džigerice)
3-4 kašike maslaca ili ulja
1/4 šolje belog vina (opciono)
So i biber po ukusu
1/2 kašičice suvog timijana ili majčine dušice
2-3 kašike svežeg peršuna, sitno iseckanog, za posipanje

Priprema džigerice:

Džigericu operite i osušite papirnim ubrusom.

Posolite i pobiberite komade džigerice po ukusu.

Foto: Pixabay

Posipanje brašnom:

Uvaljajte komade džigerice u brašno, nežno ih protresite kako bi se višak brašna uklonio.

Prženje džigerice:

U tiganju, na srednje jakoj vatri, otopite maslac ili zagrejte ulje.

Dodajte komade džigerice i pržite ih oko 2-3 minuta sa svake strane, dok ne postanu lepo zapečeni sa spoljne strane, a unutrašnjost je još sočna.

Sklonite prženu džigericu iz tiganja i stavite je na tanjir, prekrijte aluminijumskom folijom da se održi toplom.

Priprema sosa:

U istom tiganju dodajte iseckan beli luk i mladi luk, i kratko propržite dok ne postanu mekani.

Deglaziranje (opciono):

Ako koristite belo vino, sada je vreme da dodate vino u tiganj. Pustite da se vino krčka dok se većina tečnosti ne redukuje.

Završna priprema:

Vratite prženu džigericu u tiganj sa lukom.

Pospite suvim timijanom ili majčinom dušicom i promešajte.

Pustite da se sve zajedno krčka još 1-2 minuta kako bi se ukusi sjedinili.

Posluživanje:

Prebacite džigericu sa lukom na poslužavnik.

Pospite svežim seckanim peršunom po vrhu.

Poslužite toplo uz prilog po izboru, kao što su pire krompir, pirinač, testenina ili sezonska povrća.

Napomena: Vreme prženja džigerice zavisi od debljine komada i ličnih preferencija (da li volite više donele ili manje). Pratite uputstva za prženje kako biste postigli željeni nivo pečenosti.

Uživajte u pripremi i degustaciji ove ukusne džigerice!

Pročitajte još:

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.