Šta kuvamo sutra: Tufahije sa notama prošlih vremena

Otkrijte autentičan recept za tufahije – tradicionalni desert sa sočnim jabukama, orasima i suvim šljivama. Uživajte u ukusu prošlosti i pripremite ovu slatku poslasticu za svoje najdraže!

Sastojci:

6 krupnih jabuka
200 g šećera
1 litar vode
100 g oraha
100 g suvih šljiva
1 kašičica mlevenog cimeta
1 kašičica mlevenog karanfilića
Sok od 1 limuna
Šlag za posluživanje (opciono)

Foto: Pixabay

Uputstvo:

Operite jabuke, ogulite ih i izdubite sredinu sa semenkama, tako da dobijete šupljinu za filovanje. Ostavite stabljiku netaknutom radi estetike.

U većem šerpi, prokuvajte vodu sa šećerom dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte mleveni cimet i karanfilić. Kuvajte nekoliko minuta da se dobije sirup.

U sirup spuštajte jabuke i kuvajte ih na laganoj vatri dok ne omekšaju, ali pazite da se ne raspadnu. Vreme kuvanja zavisi od krupnoće jabuka, ali obično je potrebno oko 15-20 minuta.

U međuvremenu, pripremite fil: Sameljite orahe i suve šljive. Dodajte sok od limuna i dobro promešajte.

Kada su jabuke kuvane, pažljivo ih izvadite iz sirupa i ostavite da se ohlade.

Kada su jabuke ohlađene, filujte ih pripremljenim nadevom od oraha i suvih šljiva.

Prelijte preostalim sirupom od kuvanja jabuka.

Tufahije stavite u frižider da se dobro ohlade i da se ukusi sjedine.

Pre posluživanja, po želji ukrasite šlagom i pospite mlevenim orasima.

Tufahije su spremne za uživanje!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.