Šta kuvamo sutra: Tradicionalnu keks tortu

Isprobajte našu neodoljivu recepturu za tradicionalnu keks tortu – savršen spoj hrskavog keksa i kremastog fila, preliven ukusnom čokoladom. Slatka harmonija za vaše nepce!

Sastojci:

Za biskvit:

400 g petit keksa (običnih, plazma ili sličnih)
200 g putera
200 g šećera
2 jaja
2 kašike kakao praha
1 kašika vanilin šećera
1 šolja mleka

Za fil:

500 ml mleka
5 kašika šećera
5 kašika brašna
200 g putera
100 g čokolade za kuvanje
1 kašika vanilin šećera

Za preliv:

100 g čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake

foto: Pixabay

Uputstvo:

Prvo pripremite biskvit. U posudi istopite puter i dodajte šećer. Mešajte dok se šećer ne otopi i smesa postane glatka. Dodajte jaja, kakao prah, vanilin šećer i mleko, pa sve dobro izmešajte.

Stavite posudu sa smesom na nisku vatru i kuvajte uz neprestano mešanje dok smesa ne postane gusta, ali ne sme provreti. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu, pripremite fil. U drugoj posudi pomešajte brašno i šećer, a zatim dodajte mleko. Kuvajte smesu na srednjoj vatri, neprestano mešajući, dok ne postane gusta. Sklonite sa vatre i ohladite na sobnoj temperaturi.

U ohlađeni fil dodajte puter i vanilin šećer. Dobro izmešajte da se puter potpuno sjedini sa filom. Na kraju, dodajte čokoladu za kuvanje koju ste prethodno otopili i sjedinili sa filom. Fil treba da bude glatka i kremasta smesa.

U kalup za tortu stavite providnu foliju, tako da prelazi preko ivica kalupa. To će vam pomoći da lakše izvadite tortu iz kalupa kad se stegne.

Na dno kalupa stavite sloj petit keksa, a zatim prelijte sa deo fila. Ponavljajte ovaj postupak dok potrošite sve sastojke. Završite sa slojem keksa.

Pokrijte tortu folijom i stavite je u frižider na najmanje 4 sata ili preko noći da se stegne.

Za preliv, otopite čokoladu za kuvanje u slatkoj pavlaci na niskoj temperaturi, mešajući dok se čokolada potpuno ne otopi. Ostavite preliv da se ohladi.

Izvadite tortu iz frižidera, uklonite foliju, i prelijte je čokoladnim prelivom.

Vratite tortu u frižider da se preliv stegne.

Kada je torta potpuno stegnuta, možete je izvaditi iz kalupa i poslužiti.

Uživajte u tradicionalnoj keks torti!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.