Šta kuvamo sutra: Tirolski krompir

Probajte ukusnu i kremastu poslasticu iz Tirola! Naš recept za tirolski krompir kombinuje hrskavu slaninu, krompir i bogat kremasti sos za neodoljivu gastronomsku avanturu.

Sastojci:

1,5 kg krompira (po mogućstvu starih sorti, kao što je vrsta koja se lako kuva)
1 glavica crnog luka
200 g slanine (možete koristiti dimljenu slaninu ili pancetu)
2 češnja belog luka
200 ml pavlake za kuvanje
200 ml pileće ili povrtne supe
150 g rendanog tvrdog sira (najbolje tirolskog sira ako ga imate)
So i biber po ukusu
Maslac za podmazivanje posude

foto: Pixabay

Uputstvo:

Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C.

Oljuštite krompire i isecite ih na tanke kolutove. Možete koristiti mandolinu za brže rezanje.

Crni luk i beli luk sitno iseckajte.

Stavite malo maslaca u tiganj i zagrijte ga na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk te propržite dok luk ne postane staklast.

Dodajte slaninu (ili pancetu) iseckanu na kockice u tiganj sa lukom i pržite sve zajedno dok slanina ne postane hrskava.

U drugoj posudi, pomešajte pavlaku za kuvanje i supu. Dodajte so i biber po ukusu.

U podmazanu vatrostalnu posudu složite sloj krompira, zatim prelijte sa malo smese pavlake i supe. Pospite rendanim sirom.

Nastavite sa slojevima krompira, smese pavlake i supe te sira dok potrošite sve sastojke. Završite sa slojem sira na vrhu.

Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 30 minuta.

Nakon 30 minuta, uklonite foliju i pecite još 30-40 minuta, dok krompir ne postane mekan i sir ne postane zlatno smeđi.

Poslužite tirolski krompir topao kao glavno jelo ili prilog uz meso ili povrće. Uživajte!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.