logo transparend vojvodina uzivo

Šta kuvamo sutra: Subotnje uživanje – Recept za sočno pečenje koje oduzima dah

Započnite vikend s gurmanskim užitkom – sočno pečenje, pripremljeno s ljubavlju i pažnjom. Ovaj specijalitet s aromom belog vina i povrća savršeno će se uklopiti u vašu subotnju trpezu.

Sastojci:

1,5 kg svinjskog buta (može i junetina, ako više volite)
4-5 čena belog luka, usitnjenih
2 veze peršuna, sitno seckanog
2 veće glavice crnog luka, iseckane na kolutove
3 šargarepe, iseckane na kolutove
2 krompira, iseckana na krupnije komade
2 lista lovora
2 dl supe (pileće ili povrtne)
2 dl belog vina
3 kašike maslinovog ulja
So i sveže mleveni biber po ukusu

Foto: Pixabay

Uputstvo:

Dan pre pečenja, pripremite marinadu za meso. U velikoj posudi, pomešajte sitno iseckan beli luk, seckani peršun, malo maslinovog ulja, so i biber. Nasjeckajte meso na par mesta i utrljajte marinadu u meso. Pokrijte posudu i stavite je u frižider preko noći kako bi se meso lepo mariniralo.

Sledećeg dana, izvadite meso iz frižidera i ostavite ga da se malo ugrije na sobnoj temperaturi, dok pripremate ostale sastojke.

Uključite rernu da se greje na 180 stepeni Celzijusa.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite ga dok ne postane staklast.

Dodajte šargarepe i krompir i nastavite pržiti još nekoliko minuta.

Uklonite povrće iz tave i stavite ga u veliki pekač koji ste prethodno namazali maslinovim uljem.

U istoj tavi na malo ulja propržite meso sa svih strana kako bi se zatvorili sokovi. Kada meso dobije lepu zlatno-smeđu boju, stavite ga preko povrća u pekaču.

U tavi u kojoj ste pržili meso, dodajte belo vino i supu. Pustite da proključa i uz pomoć spatule, skupite sve dobro pečene komadiće sa dna tave.

Prelite meso i povrće u pekaču ovom smesom i stavite listove lovora odozgo.

Pekač prekrijte aluminijumskom folijom i stavite ga u prethodno zagrejanu rernu.

Pecite pečenje na 180°C oko 2,5 do 3 sata. Povremeno proverite da tečnost u pekaču ne ispari potpuno, pa po potrebi dolijte malo vode ili supe.

Nakon što je meso mekano i sočno, uklonite foliju i povećajte temperaturu rerne na 220°C. Pecite još 15-ak minuta kako bi se pečenje fino zapeklo i dobilo lepu koricu.

Izvadite pekač iz rerne i ostavite pečenje da odmori nekoliko minuta pre nego što ga isečete.

Servirajte sa svežim kriškama hleba ili prilogom po želji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.