Otkrijte autentičan ukus Balkana uz recept za punjenu pastrmku. Sočna pastrmka ispunjena bogatim filom od povrća, začina i limuna – pravo zadovoljstvo za vaše nepce.
Sastojci:
2 pastrmke (oko 300 g svaka), očišćene i oprane
So po ukusu
Biber po ukusu
Maslinovo ulje
Za fil:
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 šargarepa, sitno iseckana
1/2 crvene paprike, sitno iseckana
1/2 zelene paprike, sitno iseckana
2 paradajza, iseckana na male kockice
1/2 šolje svežeg peršuna, sitno iseckanog
So po ukusu
Biber po ukusu
Suvi začin po ukusu
Maslinovo ulje
1/2 limuna, iseckanog na kolutove
Priprema fila:
U šerpi, zagrejte malo maslinovog ulja.
Dodajte iseckani crni luk i beli luk. Dinstajte dok luk ne postane staklast.
Dodajte iseckanu šargarepu, crvenu papriku i zelenu papriku. Dinstajte još nekoliko minuta dok povrće omekša.
Dodajte iseckane paradajze i svež peršun. Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin po ukusu.
Dinstajte fil još nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro sjedine. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Priprema pastrmki:
Pastrmke operite i osušite papirnim ubrusom.
Unutrašnjost pastrmke posolite i pobiberite po ukusu.
Punjenje pastrmke:
U unutrašnjost svake pastrmke stavite pripremljeni fil ravnomerno.
Preko fila stavite nekoliko kolutova limuna.
Pečenje:
U velikoj tiganju ili pekaču, zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj temperaturi.
Pastrmke stavite u tiganj ili pekač i pržite oko 4-5 minuta sa svake strane, dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe boje. Pripazite da ne prevrnete pastrmku previše kako se ne bi raspala.
Ako želite, pastrmke možete prebaciti u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i peći ih još oko 10-15 minuta, ili dok ne primete da je riba skroz pečena i sočna.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.