Otkrijte tajne pečenja sočne patke uz naš autentičan recept. Sa bogatim krompirom, šargarepom i aromatičnim začinima, ovaj obrok će vas odvesti na ukusno putovanje u srpsku kuhinju.
Sastojci:
1 patka (2-2,5 kg)
So i biber po ukusu
2 kašike masti (ili svinjske masti)
2 glavice crnog luka
2-3 šargarepe
2-3 krompira
2 čena belog luka
1 kafena kašika suvog začina (po izboru, npr. mešavina začina)
1 čaša suvog crnog vina
2-3 šolje pilećeg bujona
2-3 lovorova lista
1 kašika meda
2 kašike brašna
Uputstvo:
Dobro operite patku iznutra i spolja, a zatim je ostavite da se dobro ocedi. Osušite je kuhinjskim papirom.
Prepečite beli luk na masti dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte sitno seckani luk i dinstajte dok ne postane staklast.
Patku unutra i spolja posolite i pobiberite po ukusu. Neka stoji 15-ak minuta da so upije.
U međuvremenu, oljuštite i isecite šargarepu i krompir na krupne komade.
Prekrijte dno velike tiganja ili šerpe papirom za pečenje, a zatim stavite patku na njega, sa grudima okrenutim nadole. Pecite je u unapred ugrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Okrenite patku na leđa i pecite još 20 minuta.
Nakon toga, izvadite patku iz rerne i prebacite je na dasku za sečenje. U tiganju u kojem ste pekli patku, propržite šargarepu i krompir.
Vratite patku u tiganj sa povrćem, dodajte suvi začin, lovorov list i crno vino. Neka se krčka još 10-15 minuta.
U međuvremenu, pomešajte med i brašno i dodajte malo bujona da napravite glatku smesu. Zatim, prelijte ovu smesu preko patke.
Nastavite da kuvate dok se sos ne zgusne i patka ne postane hrskava i zlatno smeđa. Povremeno prelivajte patku sa sopstvenim sokom.
Poslužite pečenu patku sa povrćem i sosom, i uživajte u ovom tradicionalnom srpskom jelu.
Napomena: Vreme pečenja može varirati u zavisnosti od veličine patke i karakteristika vaše rerne, pa pažljivo pratite kako se jelo sprema.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.