Šta kuvamo sutra: Recept za tradicionalnu makovnjaču

Otkrijte tajnu pripreme tradicionalne makovnjače uz naš jednostavan recept. Uživajte u aromatičnom filu od maka i orašastih plodova, omotanom u mekano testo, pravljeno sa ljubavlju kod kuće.

Sastojci:

Za testo:

500 g mekog brašna
1 jaje
250 ml mlakog mleka
80 g šećera
80 g margarina ili putera
20 g svežeg kvasca
Prstohvat soli

Za fil:

250 g mlevenih makova
150 g šećera
150 ml mleka
2 kašike mlevenih oraha
1 kesica vanilin šećera
Prstohvat soli
Narendana kora limuna
1 kašičica cimeta

Za premazivanje:

1 jaje
Malo mleka

Foto: Pixabay

Uputstvo:

U manjoj posudi, razmutite kvasac u mlakom mleku i dodajte malo šećera. Ostavite da se kvasac aktivira, što će potrajati oko 10-15 minuta. Kada se smesa zapeni, kvasac je spreman.

U većoj posudi, prosejte brašno i dodajte šećer, jaje, omekšali margarin ili puter, aktivirani kvasac i prstohvat soli. Zamesite testo koje bi trebalo biti glatko i elastično. Po potrebi dodajte još malo brašna ili mleka.

Prekrijte posudu krpom i ostavite testo da odmara i udvostruči se u veličini. To će trajati otprilike 1-2 sata, zavisno o temperaturi.

Dok se testo diže, pripremite fil. Pomešajte mlevene makove, šećer, mleko, mlevene orahe, vanilin šećer, so, narendanu koru limuna i cimet. Dodajte mleko i dobro promešajte smesu. Trebali biste dobiti kremastu filu.

Nakon što se testo udvostručilo, razvaljajte ga na veličinu otprilike 30×40 cm.

Ravnomerno nanesite pripremljeni fil na testo, ostavljajući rubove testa neispunjenim.

Pažljivo zarolajte testo, počevši od duže strane, kako biste napravili dugu rolu.

Prebacite makovnjaču na pleh obložen papirom za pečenje.

Umutite jaje sa malo mleka i premažite makovnjaču ovom smesom.

Pecite makovnjaču u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok ne postane lepo zlatno smeđa.

Izvadite makovnjaču iz rerne i ostavite je da se ohladi pre nego što je nasečete i poslužite. Uživajte u domaćoj makovnjači!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.