Savršena Doboš torta čeka da je pripremite kod kuće. Saznajte kako da napravite ovu klasiku uz našu provjereni recept i zavodite svoje goste autentičnim ukusom.
Sastojci za koru:
6 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanilin šećera
Sastojci za fil:
500 ml mleka
6 žumanaca
150 g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 kašike brašna
200 g margarina ili putera
Sastojci za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake
Priprema:
Prvo ćemo pripremiti kore:
Umutite 6 jaja sa 200 g šećera dok ne postanu svetložuta smesa.
Dodajte 200 g brašna, 1 kašičicu praška za pecivo i 1 kašičicu vanilin šećera. Promešajte sve lagano da se sjedini.
Smesu prelijte u pleh (veličine oko 25×35 cm) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta ili dok ne bude zlatno smeđa.
Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi.
Priprema fila:
Umutite 6 žumanaca sa 150 g šećera i 2 kesice vanilin šećera dok ne dobijete svetlu smesu.
Dodajte 2 kašike brašna i dobro promešajte.
Ugrejte 500 ml mleka, ali ne do ključanja.
Postepeno dodajte umućenu smesu u vruće mleko uz neprestano mešanje.
Kuvajte fil na blagoj vatri dok se ne zgusne, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
Kada je fil potpuno hladan, umutite ga sa 200 g margarina ili putera da dobijete kremastu masu.
Slaganje torte:
Ohlađenu koru iseckajte na jednake kriške.
Na tacnu za posluživanje stavite jednu koru, pa je premažite filom. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Na kraju, premažite celu tortu filom sa svih strana.
Priprema glazure:
Čokoladu za kuvanje otopite na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Dodajte slatku pavlaku i dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Prelijte glazuru preko torte tako da prekrije celu površinu.
Ostavite tortu u frižideru da se stegne i ohladi nekoliko sati ili preko noći.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.