Isprobajte tradicionalni recept za punjeno pile! Savršena kombinacija hrskave kože, sočnog mesa i bogatog punjenja. Pripremite ovo jelo i osvojite srca svojih gostiju.
Sastojci:
1 cela pile (oko 1,5 do 2 kg)
2 šolje svežeg hleba, isečenog na kockice
1/2 šolje mleka
1/2 šolje naseckanog crnog luka
1/2 šolje naseckane šargarepe
1/2 šolje naseckane celerovine
3 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašike maslaca
2 jaja
1/4 šolje sveže naseckanog peršuna
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje
Uputstvo:
Priprema punjenja:
Zagrejte maslac u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte crni luk, šargarepu i celerovinu te propržite dok ne omekšaju, otprilike 5-7 minuta.
Dodajte iseckan beli luk i propržite još 1-2 minuta, dok ne zamiriše.
U velikoj činiji, pomešajte kockice hleba sa mlekom. Dodajte povrće iz tiganja u smesu hleba.
Umutite jaja i dodajte ih smesi, zajedno s iseckanim peršunom.
Začinite smesu sa solju i biberom prema vašem ukusu. Dobro promešajte sve sastojke dok se ne sjedine.
Priprema pileta:
Operite pile iznutra i spolja, pa ga pažljivo osušite papirom za kuhinju.
Stavite pile na čvrstu podlogu za rad.
Pažljivo podignite kožu sa grudi i butina, a zatim nanesite pripremljeno punjenje ispod kože, ravnomerno raspoređujući ga po celoj površini pileta.
Pecite pile:
Premažite pile maslinovim uljem i posolite i pobiberite spolja.
Pile stavite u pleh za pečenje i prekrijte ga aluminijumskom folijom.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 1,5 do 2 sata. Povremeno skinite foliju kako bi koža postala hrskava i zlatno smeđa.
Pile je gotovo kada unutrašnja temperatura dosegne 75-80°C, a sokovi koji izlaze iz njega su potpuno bistri.
Posluživanje:
Izvadite pile iz rerne i ostavite ga da odmori nekoliko minuta pre nego što ga nasečete.
Poslužite punjeno pile sa prilogom po želji, kao što su krompir pire, povrće ili salata.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.