Tikve u vinu su savršen način da iskoristite sveže povrće i stvorite ukusno jelo koje će oduševiti vašu porodicu. Saznajte kako da postignete idealnu ravnotežu između mekanih tikvica i bogatog sosu uz ovaj jednostavan recept.
Sastojci:
1 kg tikvica
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
2 šargarepe
2 krompira
2 crvene paprike
2 paradajza
2 dl crnog vina
2 dl vode
4 kašike ulja
So i biber po ukusu
Suvi začin po ukusu
List peršuna za dekoraciju
Uputstvo:
Operite, oljuštite i naseckajte sve povrće. Tikvice naseckajte na kolutove, luk i beli luk sitno iseckajte, šargarepe i krompire isecite na kolutove, a paprike na trake.
U velikom dubokom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri.
Dodajte iseckan crni luk i beli luk u tiganj i pržite ih dok ne postanu staklasti, oko 2-3 minuta.
Dodajte šargarepe i krompire u tiganj i pržite ih još 5-7 minuta, povremeno mešajući.
Sada dodajte crvene paprike i pržite ih još 2-3 minuta.
Dodajte naseckane tikvice i paradajz u tiganj, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte suvi začin, promešajte sve sastojke i pržite još 2-3 minuta.
Sipajte crno vino i vodu preko povrća, promešajte, smanjite vatru na nisku i pokrijte tiganj.
Kuvajte tikve u vinu dok ne omekšaju i dok tečnost ne redukuje, što će potrajati oko 20-30 minuta. Povremeno promešajte.
Kada su tikve mekane i sos se zgusnuo, jelo je gotovo.
Poslužite tikve u vinu toplo, posuto sitno seckanim peršunom kao dekoracijom.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.