logo transparend vojvodina uzivo

Šta kuvamo sutra: Korak po korak do savršene baklave

Tradicija se slavi kroz ukuse! Upotpunite svoju kuhinju baklavom sa raskošnim nadevom od oraha i lešnika uz naš recept. Pogledajte kako jednostavno možete stvoriti ovu divnu slatku poslasticu kod kuće.

Sastojci:

Za testo:

500g kora za baklavu
250g otopljenog maslaca

Za nadev:

300g mlevenih oraha
100g mlevenih lešnika
150g šećera
1 kašičica mlevenog cimeta

Za sirup:

300ml vode
300g šećera
1 kašika meda
Kora od 1 limuna
Sok od 1/2 limuna

Foto: Pixabay

Uputstvo:

Priprema nadeva: U većoj posudi, pomešajte mlevene orahe, lešnike, šećer i mleveni cimet. Ovaj nadev će se kasnije stavljati između slojeva kora.

Priprema sirupa: U šerpi, pomešajte vodu, šećer, med, koricu limuna i sok od pola limuna. Kuvajte smesu na srednje niskoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim pustite da ključa još nekoliko minuta dok se smesa blago ne zgusne. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Priprema kora: Pre nego što počnete, ostavite kore da se odmrznu prema uputstvu na pakovanju. Zagrejte rernu na 180°C. Umotajte koru sa sve strane u vlažnu krpu da se ne bi osušila dok radite sa njom.

Slaganje baklave: Uzmite prvu koru i stavite je u pleh, a zatim je premažite otopljenim maslacem. Dodajte još jedan sloj kore i ponovo je premažite maslacem. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite polovinu kora.

Dodavanje nadeva: Na polovinu složenih kora ravnomerno rasporedite pripremljeni nadev od oraha, lešnika, šećera i cimeta.

Završetak slaganja: Preostale kore postavljajte preko nadeva, svaku koru premažite otopljenim maslacem. Pripazite da svaki sloj kore bude pažljivo namotan kako biste stvorili bogat i hrskavu teksturu baklave.

Sečenje i pečenje: Pre nego što stavite baklavu u rernu, pažljivo je isecite na željene oblike (na primer, rombove). Pecite baklavu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava.

Prelivanje sirupom: Kad je baklava gotova, izvadite je iz rerne i odmah je prelijte ohlađenim sirupom. Pripazite da sirup ravnomerno dospe po celoj površini.

Upijanje i hlađenje: Ostavite baklavu da se ohladi i upije sirup nekoliko sati ili idealno preko noći pre služenja. To će doprineti da se arome sjedine i baklava postane sočna.

Posluživanje: Kad se baklava potpuno ohladi i upije sirup, pažljivo je izvadite iz pleha i poslužite je na tanjirima. Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom slatkišu!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.