Šta kuvamo sutra: Kako pripremiti savršene mekike kod kuće

Uronite u kulinarsku baštinu s našim receptom za mekike. Saznajte tajne pripreme ovih sočnih, prženih poslastica i obradujte svoje čulo ukusa.

Sastojci:

500 g belog brašna
1 kesica suvog kvasca (7 g)
1 kašičica šećera
Prstohvat soli
300 ml mlake vode
Ulje za prženje

Foto: Pixabay

Uputstvo:

U maloj posudi, razmutite suvi kvasac i kašičicu šećera u oko 100 ml mlake vode. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok se ne stvori pena.

U većoj posudi, prosejte belo brašno i dodajte prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini brašna.

U udubljenje dodajte pripremljeni kvasac i postepeno dolivajte preostalu mlaku vodu. Mešajte postepeno dok ne formirate testo.

Kada testo postane kompaktno, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 5-10 minuta dok postane glatko i elastično.

Vratite testo u posudu, prekrijte je čistom krpom i ostavite da testo odstoji na toplom mestu oko 1 sat ili dok se udvostruči u veličini.

Nakon što se testo udvostručilo, ponovo ga premesite kako biste izbacili vazduh.

Na radnoj površini, razvucite testo na debljinu od oko 1 cm. Koristite čašu ili modlu za rezanje da izrežete krugove ili kvadratiće prema želji.

U dubljoj šerpi, zagrejte ulje na srednje-jakoj vatri. Ulje treba biti dovoljno duboko da potpuno prekrije mekike.

Pažljivo spuštajte mekike u zagrejano ulje i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe. To obično traje oko 2-3 minuta sa svake strane.

Vadite mekike koristeći rupičastu kašiku ili šuplju špatulu i stavljajte ih na papirni ubrus kako bi upio višak ulja.

Poslužite mekike tople sa omiljenim prelivima kao što su džem, eurokrem, med, šećer u prahu ili voće.

Uživajte u vašim domaćim mekikama!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.