Šta kuvamo sutra: Magično jelo za sva čula

Otkrijte savršen recept za lazanju koji će vas oduševiti. Isprobajte naš jednostavan korak-po-korak vodič za pripremu ove ukusne italijanske poslastice kod kuće.

Sastojci:

Za mesni sos:

500 g mlevenog mesa (goovedina, svinjetina, ili mešavina)
1 veća crvena luk, sitno iseckana
3 čena belog luka, sitno iseckana
1 šargarepa, sitno iseckana
1 šolja seckane paradajz pelati (iz konzerve)
1 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
So i biber po ukusu

Za bešamel sos:

4 kašike putera
4 kašike brašna
4 šolje mleka
Prstohvat muskatnog oraščića
So i biber po ukusu

Za slojeve lazanja:

12-15 kora lasagna testenina
3 šolje rendanog mocarela sira
1/2 šolje rendanog parmezana

Uputstvo:

fOTO: Pixabay

Prvo pripremite mesni sos:

U velikoj šerpi zagrijte malo ulja na srednjoj vatri.
Dodajte crveni luk i beli luk, pa dinstajte dok ne omekšaju.
Dodajte mleveno meso i kuvajte dok ne postane braon boje i potpuno se skuva.
Dodajte šargarepu i kuvajte još nekoliko minuta.
Sada dodajte paradajz pelat i začine (origano, bosiljak, so i biber). Smanjite temperaturu i krčkajte sos oko 15-20 minuta. Sklonite sa vatre.

Pripremite bešamel sos:

U srednjoj šerpi otopite puter na srednjoj vatri.

Dodajte brašno i mešajte neprestano dok ne dobijete glatku smesu.

Postepeno dodajte mleko uz neprestano mešanje kako biste izbegli stvaranje grudvica.

Kuvajte bešamel sos dok ne zgusne, a zatim dodajte muskatni oraščić, so i biber po ukusu. Sklonite sa vatre.

Kuvajte lasagna testeninu prema uputstvu na pakovanju. Isperite je hladnom vodom i ostavite sa strane.

U velikoj tavi ili plehu za pečenje složite lasagna:

Prvo stavite tanki sloj mesnog sosa.

Zatim stavite sloj kuvane lasagna testenine.

Prelijte sloj bešamel sosa preko testenine.

Pospite rendanim mocarela sirom.

Ponavljajte ove slojeve dok ne potrošite sve sastojke. Završite sa slojem bešamel sosa i pospite parmezanom.

Prekrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta.

Nakon što je lasagna gotova, skinite foliju i pecite još 10-15 minuta dok ne dobije lepu zlatno smeđu koru na vrhu.

Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što je nasečete i poslužite.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.