Šta kuvamo sutra: Ekskluzivno – Originalni recept za Barbi tortu

Proslavite posebne trenutke s raskošnom Barbi tortom. Ljubitelji klasičnih poslastica će uživati u ovom neodoljivom spoju mekog biskvita i svilenkastog fila. Svečani desert koji osvaja srca!

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 vanilin šećer
Prstohvat soli

Za fil:

500 ml mleka
5 žumanaca
150 g šećera
4 kašike gustina
1 vanilin šećer
250 g maslaca (na sobnoj temperaturi)

Za dekoraciju:

500 ml slatke pavlake
2 kesice šlaga
Voće po izboru (jagode, maline, borovnice)

Foto: Pixabay

Uputstvo:

Priprema biskvita:

Umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg.

U drugoj posudi, umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete svetlu kremastu masu.

Dodajte sneg od belanaca u smesu sa žumancima i lagano promešajte.

Dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo u smesu od jaja i sve lagano sjedinite.

Pečenje biskvita:

Pripremite okrugli kalup za tortu (prečnika oko 24 cm) i obložite ga papirom za pečenje.

Sipajte pripremljenu smesu u kalup i poravnajte površinu.

Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen – ako čačkalica izađe čista, biskvit je spreman.

Priprema fila:

U šerpu sipajte mleko i stavite ga da se zagreva, ali ne sme da provri.

Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom.

Dodajte gustin u smesu sa žumancima i dobro promešajte.

Ulijte smesu od žumanaca u zagrejano mleko i kuvajte na srednjoj vatri, stalno mešajući, dok se fil ne zgusne.

Sklonite fil sa šporeta i ostavite ga da se potpuno ohladi.

Kada je fil hladan, umutite maslac pa ga dodajte u ohlađeni fil i dobro sjedinite.

Sastavljanje torte:

Ohlađeni biskvit presecite horizontalno na dva dela.

Na donji deo biskvita nanesite polovinu pripremljenog fila i poravnajte.

Stavite drugi deo biskvita preko fila i pažljivo pritisnite da se sve lepo spoji.

Ostatak fila nanesite na vrh torte i ravnomerno ga rasporedite.

Dekoracija:

Umutite slatku pavlaku sa šlagom prema uputstvu na kesici.

Premažite celu tortu umućenom slatkom pavlakom.

Ukrasite tortu svežim voćem po izboru, kao što su jagode, maline ili borovnice.

Hlađenje:

Stavite tortu u frižider da se dobro ohladi pre serviranja, najbolje nekoliko sati ili preko noći.

Prijatno!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.