Šta kuvamo sutra: Tortu za celu porodicu

Savršena torta čeka da je pripremite kod kuće. Saznajte kako da napravite tortu uz naš provereni recept.

Sastojci za koru:

6 jaja
200 g šećera
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanilin šećera

Sastojci za fil:

500 ml mleka
6 žumanaca
150 g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 kašike brašna
200 g margarina ili putera

Sastojci za glazuru:

200 g čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake

Foto: Pixabay

Priprema:

Prvo ćemo pripremiti kore:

Umutite 6 jaja sa 200 g šećera dok ne postanu svetložuta smesa.

Dodajte 200 g brašna, 1 kašičicu praška za pecivo i 1 kašičicu vanilin šećera. Promešajte sve lagano da se sjedini.

Smesu prelijte u pleh (veličine oko 25×35 cm) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta ili dok ne bude zlatno smeđa.

Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi.

Priprema fila:

Umutite 6 žumanaca sa 150 g šećera i 2 kesice vanilin šećera dok ne dobijete svetlu smesu.

Dodajte 2 kašike brašna i dobro promešajte.

Ugrejte 500 ml mleka, ali ne do ključanja.

Postepeno dodajte umućenu smesu u vruće mleko uz neprestano mešanje.

Kuvajte fil na blagoj vatri dok se ne zgusne, a zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.

Kada je fil potpuno hladan, umutite ga sa 200 g margarina ili putera da dobijete kremastu masu.

Slaganje torte:

Ohlađenu koru iseckajte na jednake kriške.

Na tacnu za posluživanje stavite jednu koru, pa je premažite filom. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

Na kraju, premažite celu tortu filom sa svih strana.

Priprema glazure:

Čokoladu za kuvanje otopite na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.

Dodajte slatku pavlaku i dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Prelijte glazuru preko torte tako da prekrije celu površinu.

Ostavite tortu u frižideru da se stegne i ohladi nekoliko sati ili preko noći.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.