Bačka: Most, fabrika vode, izgradnja puteva, obnavljanje škola…

BAČKA – U poslednjih sedam dana, Bačka je bila centar pažnje zbog značajnih projekata i inicijativa. Novi most preko Dunava, fabrika vode u Temerinu, dečija igrališta, izgradnja puteva, otvaranje novih radnih mesta i različite druge aktivnosti obeležile su napore usmerene ka unapređenju lokalne zajednice.

Ministar Vesić najavio je izgradnju mosta kod Bačke Palanke, čime će se rešiti problem stanovnika Neština, Vizića i drugih sela sa desne obale Dunava, udaljenih 10 kilometara od Bačke Palanke. Predsednik Vučić insistirao je na prioritetnom završetku ovog projekta. Izgradnja mosta započinje 2024. godine, a projektovana dužina iznosi 1972 metra.

U Subotici su moderne saobraćajnice dobile nov izgled s investicijom od 4,8 milijardi dinara tokom osam godina. Samo u 2023. godini, iz gradskog budžeta izdvojeno je 250 miliona dinara za uređenje saobraćajne infrastrukture. Ukupno su sva tri nivoa vlasti izdvojila oko 1 milijardu dinara za puteve Subotice. Prošle godine, rehabilitovano je 12,85 kilometara kolovoza u 16 ulica u vrednosti od 162 miliona dinara.

Foto: Vojvodina uživo

U Temerinu se planira izgradnja fabrike vode s investicijom od 1,6 milijardi dinara. Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine obezbedila je sredstva, a radovi treba da budu završeni za dve godine.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Dane Basta, posetio je novo dečije igralište u Njegoševu i novi košarkaški teren u Pačiru. Ukupna vrednost projekta je nešto preko 2 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu (1.100.000 dinara) i lokalne samouprave (974.896 dinara).

Foto: Vojvodina uživo

U Bečeju se planira otvaranje nove proizvodne linije u kompaniji „Tisza automotive“, što će rezultirati novim radnim mestima u narednoj godini. Rad u pogonu se odvija u dve smene na osam proizvodnih linija, a u planu je da naredne godine bude otvorena još jedna linija, što će značiti novih od 50 do 80 radnih mesta.

Foto: opština Bečej

Gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, najavio je završetak radova na izgradnji puta Bački Monoštor – Kupusina, s poboljšanjem bezbednosti i širinom kolovoza od 5,5 metara. Radovi obuhvataju i postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, kao i izgradnju odbojnih ograda. Kako je istakao gradonačelnik, noseći sloj iznosiće 7 centimetara, dok će završni sloj biti debljine 4 cm.

Na brzoj pruzi kod Vrbasa i Zmajeva trenutno se izvode obimni radovi na vijaduktu koji se prostire na obe strane kanala DTD. Ukupna vrednost radova na ovoj deonici je 1,16 milijardi dolara, a trasa brze pruge od Novog Sada do Subotice iznosi 108 kilometara.

Škola „Đuro Salaj“ u Subotici dobila je sredstva od Pokrajine za unapređenje energetske efikasnosti u vrednosti od oko 49 miliona dinara.

U Beočinu, Osnovna škola „Jovan Grčić Milenko“ dobila je dodatnih 4,9 miliona dinara za sistem, a ukupna sredstva iznose 76,9 miliona dinara, obezbeđena potpisanim ugovorom u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj.

Foto: Pokrajinska vlada

Gradonačelnik Sombora najavio je početak radova na izgradnji novih parking mesta. „Krenuli su radovi na izgradnji prve faze kojom će biti obuhvaćeno novih 80 parking mesta u gradu Somboru. Biće urađeno kompletno i javna rasveta, zid oko ove parcele i naravno atmosferska kanalizacija. U skladu sa potrebama građana, u planu nam je da u narednim godinama radimo dokumentaciju i da podignemo još jedan nivo koji će omogućiti još novih parking mesta za naše sugrađane“, rekao je gradonačelnik.

Opština Kula pokrenula je akciju “Zasadi i sačuvaj” uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Do sada je posađeno 200 jasenova u Kuli, 350 topola u Ruskom Krsturu i 250 jasenova u Sivcu. Planirano je da se ukupno zasadi 3000 novih sadnica u narednom periodu, što će značajno povećati zelene površine.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Ministarstvo ZŽS (@ministarstvozzs)

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.