Subotica: Škola „Đuro Salaj“ dobila sredstva od Pokrajine za energetsku efikasnost

Škola „Đuro Salaj“ -su
SUBOTICA – Na objektu OŠ „Đuro Salaj“ na Bajskom putu u toku su radovi na postavljanju fasade, a zgrada će dobiti i nove prozore u okviru projekta za podizanje energetske efikasnosti javnih zgrada koji finansira Pokrajinska vlada. Vrednost radova u ovoj školi iznosi oko 49 miliona dinara.

Takozvana „mala škola“ na Bajskom putu jedan je od sedam objekata čiju energetsku sanaciju finansira Pokrajinska vlada, kada radovi budu okončani procenjuje se da će ušteda energije iznositi i do 60 odsto.  Sredstva za sanaciju obezbeđena su delom iz pokrajinskog budžeta, a delom iz donacija i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Radovi su počeli krajem oktobra, prvo su zamenjeni svi ventili na radijatorima, sada su u toku radovi na fasadi, a potom će uslediti zamena prozora.

„Svi prozori će biti zamenjeni, radi se fasada, ti radovi su upravo u toku, kamena vuna na spoljašnjoj fasadi i na tavanici takođe kamena vuna debljine 30cm, fasada je 12 cm. Naravno posle i ta fasadna boja.  Verujemo da će to zaista biti mnogo bolji uslovi za rad. Dugo se nije ulagalo u spoljašnost ovog objekta, mi iz redovnog oblika finansiranja malo toga možemo da uradimo, jedino ovakvim projektima možemo značajno da unapredimo sam izgled i efikasnost“ – kaže direktorka škole, Mimica Andrić.

Mala škola jedna je od starijih obrazovnih ustanova u Subotici koja se i danas koristi, napominje direktorka i podseća da je objekat izgrađen 1864. godine, a dograđen 1907. Pohađa je oko 90 učenika od prvog do trećeg razreda, kao i jedna grupa pripremnog predškolskog programa u sklopu PU „Naša radost“.

Pre nekoliko godina je zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekreterijata za energetiku urađena projektno-tehnička dokumentacija, odnosno energetski pasoš i elaborat energetske efikasnosti, pa su se sad stekli svi uslovi da škola dobije sredstva i za same radove.

„Po svom sadašnjem spoljašnjem stanju bila je zaista neefikasna, zato što datira iz 19.veka i prozori su nam bili loši, drveni, tako da je bila neophodna energetska sanacija ove zgrade. Na osnovu stručne procene ljudi koji su radili elaborat procenjeno je da  je negde između F i G energetskog razreda, a trebalo bi da se unapredi za tri do četiti razreda, tako da ćemo biti negde u C razredu, što je zaista od postojećeg stanja daleko efikasnije.“

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.