Moderne saobraćajnice menjaju izgled Subotice – za osam godina investirano 4,8 milijardi dinara (FOTO)

putna infrastruktura - su
SUBOTICA – Ulaganja u putnu infrastrukturu poslednjih godina značajno su izmenila izgled drugog grada po veličini u Vojvodini. Grade se nove saobraćajnice, nadvožnjaci, podvožnjaci, kružni tokovi, ali i rekonstruišu  postojeće ulice od kojih su mnoge bile netaknute decenijama.

Kada je u martu 2023.godine, potpisan ugovor između Grada Subotice i Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine o dodeli 170 miliona dinara za finansiranje projekta „Izgradnja i rehabilitacija saobraćajne infrastrukture u gradu Subotici“, jasno je bilo da je to još jedan pokazatelj izvanredne saradnje dva nivoa vlasti, pokrajinske i lokalne, koji će najveću korist doneti građanima.

Pokrajinska vlada ove i sledeće godine, preko Uprave za kapitalna ulaganja, sa gotovo 400 miliona dinara finansira izgradnju i rekonstrukciju kolovoza u 20 ulica u Subotici, Čantaviru i Donjem Tavankutu, kao i izgradnju biciklističke staze na tri deonice.

Samo 2023.  iz gradskog budžeta izdvojeno je 250 miliona dinara za uređenje saobraćajne infrastrukture, a sa sva tri nivoa vlasti samo u 2023. godini izdvojeno je oko 1.000.000.000,00  dinara  za puteve Subotice.

Takva je bila i prethodna godina, kada je izvršena rehabilitacija 12,85 kilometara kolovoza u 16 ulica, u osam mesnih zajednica Subotice. Vrednost ovih radova iznosi 162 milona dinara.

Tokom 2023. godine realizovano je  još značajnih ulaganja:

  • Kanjiški put rekonstruisan je u dužini od skoro dva kilometra, a vrednost radova je 90 miliona dinara.
  • Rehabilitovan je Novosadski put, odnosno obilaznica oko Palićkog jezera, a vrednost radova iznosila je 72 miliona dinara.
  • Završena deonica od Subotice do Bajmoka
  • Puštena je u saobraćaj nova trasa državnog puta, dužine 1325 m, i širine oko 6,5 m, u okviru projekta modernizacije pruge Beograd – Subotica – državna granica.
  • Izgrađen je i kružni tok prečnika 40 m i povezni put do Lošinjske ulice u dužini od 390 m. Postavljena je i nova javna rasveta na deonici od Senćanskog puta do kružnog toka, a raskrsnica ulica Senćanski put i Bajnatske, koja je imala tri kraka dobiće novi, četvrti krak sa novom svetlosnom saobraćajnom signalizacijom. Na delu od raskrsnice ulica Bajnatska i Senćanski put pa do kraja podvožnjaka izgrađena je pešačkla i biciklistička staza u dužini od 380 m. Ukupna vrednost ovih radova iznosi 224 miliona dinara.
  • Poseban akcenat stavljen je na izgradnju saobraćajnica u prigradskim mesnim zajednicama. Za Suboticu su, preko pokrajinske Vlade, obezbeđena sredstva za finansiranje izgradnje i rehabilitaciju saobraćajne infrastrukture u Subotici, i u naseljenim mestima Tavankutu, Šupljaku, Hajdukovu, Čantaviru  ukupne dužine oko 11 kilometara.
  • Uporedo sa ovim radovima, izgrađen je kolovoz u Novoj ulici na Prozivci u ukupnoj dužini od 115 m.
  • Ukupno je rehabilitovano 1.4 kilometara biciklističkih staza koje su bile u najkritičnijem stanju i koje se nalaze u najprometnijim delovima grada.
  • U toku su završni radovi na izgradnji biciklističke staze prema Privrednoj zoni “Mali Bajmok” u dužini od 1.700 m. Sredstva za pomenute radove obezbeđena su od Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine.
  • Uprava za kapitalna ulaganja APV u 2023. godini opredelila je 250 miliona dinara, a u 2024. godini će obezbediti iznos od još 150 miliona dinara. Ovim se pored izgradnje biciklističke staze finansira i izgradnja saobraćajnica i rehabilitacija kolovoza u ulici Starine Novaka u MZ Aleksandrovo.

Od mnogih  oronulih ulica nastale su moderne nove saobraćajnice koje menjaju izgled Subotice.

Grad Subotica potpisao je Ugovor sa Ministarstvom za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu za podršku u primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja u vrednosti od 34.950.720,00 dinara. Grad obezbeđuje 19.950.720,00 RSD a preostali iznos Ministarstvo.

Realizacija Ugovora je do kraja 2023. godine.

Iz Budžeta Grada Subotice, u periodu od 2017.-2023. u saobraćajnu infrastrukturu uloženo je ukupno  2.495.818.055,00 dinara, a urađeno je   119,84 kilometara novih i rekonstruisanih puteva.

Važan je podatak da je u putnu infrastrukturu Subotice u periodu 2016. – 2023. godine, sa svih nivoa, od lokalnog preko pokrajinskog do republičkog, investirano  oko 4.879.039.000,00  dinara.

Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo
Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.