Zaronite u svet japanske kuhinje uz naš vodič za pripremu sušija kod kuće. Otkrijte tajne pravljenja savršeno lepljivog pirinča i savijanja neodoljivih suši rolnica sa svežom ribom i povrćem po vašem izboru.
Sastojci:
Za suši pirinač:
2 šolje japanskog pirinča za suši
2,5 šolje vode
1/2 šolje pirinčanog sirćeta
2 kašike šećera
1 kašičica soli
Za pripremu nadeva:
Sveža riba (npr. losos, tunjevina, skuša, lignje)
Alge za suši (nori alge)
Krastavci, avokado, šargarepa (sveže povrće po izboru)
Vasabi (japanski hren)
Soja sos
Ingver u marinaru
Oprema:
Bambusova podloga za suši (makisu)
Plastična folija za pripremu sušija
Oštar nož za sečenje sušija
Posuda s vodom i sirće za prste
Priprema pirinča:
Operite pirinač u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra. Ocedite ga i stavite ga u šerpu sa 2,5 šolje vode.
Pokrijte šerpu i kuvajte pirinač dok ne proključa.
Smanjite temperaturu na minimum i kuvajte još 15-20 minuta dok se sva voda ne upije.
Uklonite sa šporeta i ostavite pokriveno još 10 minuta.
U mešavini pirinčanog sirćeta, šećera i soli, zagrijte ovu mešavinu i promešajte dok se šećer i so ne otope. Dodajte ovu mešavinu kuvanom pirinču i pažljivo mešajte da se sve sjedini.
Priprema nadeva:
Operite i iseckajte sveže povrće i ribu na tanke trake.
Na bambusovu podlogu za suši stavite plastičnu foliju kako biste sprečili da se pirinač zalepi za podlogu.
Priprema suši rolnica:
Na sredini alge za suši stavite malu količinu pirinča i ravnomerno ga rasporedite po algi, ostavljajući malo prostora sa svake strane.
Dodajte trake ribe i povrća po sredini pirinča.
Pažljivo uvijte algu uz pomoć bambusove podloge, formirajući rolnicu. Pritisnite je blago da se lepi.
Koristite oštar nož za sečenje sušija, prethodno umočen u vodu, da biste narezali rolnicu na komade širine oko 2,5 cm.
Serviranje:
Poslužite suši sa soja sosom, wasabijem i kriškama mariranog đumbira.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.