Higijena u proizvodnji rasada

Proizvodnja zdravog rasada je najvažnija mera pri proizvodnji povrtarskih kultura, i preduslov je za dobijanje sigurnog i obilnog roda povrća.

Proizvodnja rasada se odvija u zaštićenom prostoru i traje sve do rasađivanja biljaka na stalno mesto. Zdrav i kvalitetan rasad se može dobiti ako se sprovedu odgovarajuće mere.

Održavanje higijene zaštićenog prostora i dezinfekcija: Higijena zaštićenog prostora se održava uklanjanjem biljnih ostataka ostalih iz predhodnog vegetacionog perioda i pranjem unutrašnjosti plastenika vodom sa sodom bikarbonom. Dezinfekcija sumporom se vrši sagorevanjem sumpora u dobro zatvorenom zaštićenom prostoru pri temperaturi vazduha iznad 12°C tokom 24h, pri čemu nastaje sumpor dioksid. U tom periodu se ne ulazi u plastenik, a nakon četiri do pet dana vrši se provetravanje. Za dezinfekciju 1 m³ prostora potrebno je utrošiti 10-20g sumpora. Dezinfekciju treba izvršiti tokom jeseni ili zime. Pored higijene i dezinfekcije, u zaštićenom prostoru potrebno je regulisati temperaturu i važnost vazduha, kao i osvetljenje, da se ne bi dobile osetljive biljčice podložne napadu patogena.

Korišćenje sertifikovanog semena: Seme mora biti zdravstveno ispravno i kvalitetno.

Korišćenje novih kontejnera u proizvodnji rasada: Najčešće se preporučuju polistirenski kontejneri jer bolje zadržavaju vlagu i toplotu supstrata, što je neophodno za dobijanje kvalitetnog rasada. Ukoliko se koriste kontejneri od predhodne godine potrebno ih je dezinfikovati. Dezinfekcija se vrši potapanjem kontejnera u 5% rastvor plavog kamena.

Upotreba sterilnog supstrata bogatog hranivima: Ovo je glavni preduslov za proizvodnju zdravog rasada. Ovakvi supstrati se mogu naći u poljoprivrednim apotekama. Ukoliko se kao supstrat koristi zemljište koje je već korišćeno (nedovoljno sterilisano) potrebno ga je dezinfikovati, kako bi se uništila semena korova, kao i štetni organizmi pre svega patogene gljive roda Fusarium spp., Verticillium spp., Rhizoctonia spp., Pythium spp., Sclerotinia spp., Botrytis spp. koje mogu uzrokovati poleganje rasada. Dezinfekcija zemljišta se može vršiti:

Vodenom parom, tako što se zemljište zaliva vrelom vodom i zagreva tokom pola sata na 70°C, a zatim pokriva polietilenskom folijom. Ovakav način dezinfekcije se ređe primenjuje jer ga je teže izvesti na većim površinama.

Foto: pixabay

Fumigantima, koji deluju gasnom fazom. Fumigacija se vrši na usitnjenom zemljištu, temperature od 10°C na 10 cm dubine, a zatim se ravnomerno nanosi fumigant, inkorporira se, zalije vodom i prekrije plastičnom folijom. Plastenik se zatvara, a folija se drži od 7-35 dana, zavisno od temperature. Nakon ovog perioda uklanja se folija, a ovaj postupak dezinfekcije sme se ponavljati svake treće godine. Kao fumiganti koriste se sredstva na bazi a.m.dazometa u količini 30-60 g/m². Fumiganti su jaki otrovi i treba biti pažljiv u radu sa njima.

Kontaktnim fungicidima, koji se primenjuju nanošenjem i inkorporacijom preparata u zemljište, kao i zalivanjem zemljišta suspenzijom preparata. Koriste se fungicidi na bazi a.m. fosetil-aluminijuma i propamokarb-hidrohlorida uz utrošak  10 l/m² pripremljenog rastvora.

Ukoliko se propusti neka od pomenutih mera, i javi se bolest pri proizvodnji rasada, potrebno je obolele biljke počupati i ukloniti, a gola mesta i preostale biljke temeljno natopiti fungicidima na bazi a.m. propamokarb-hidrohlorida u koncentraciji 0,15%.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.