Subotica: Kukuruz posejan, ostali još suncokret i soja

SUBOTICA – Prolećna setva je u Subotici većim delom okončana, kukuruz je posejan, a u narednom periodu proizvođači će sejati još i suncokret i to na oko 3.000 hektara, te soju na manjim površinama.

U ataru kukuruza ove godine ima na oko 32.000 hektara, što je na višegodišnjem nivou, dok je od planiranih površina pod sojom i suncokretom zasejano nešto više od polovine, kažu iz Poljoprivredne stručne službe. Suncokret će ukupno biti posejan na 7.500 do 8.000, a soja na svega 120 hektara.

„Verovatno će se sejati tokom ove nedelje, ili će neki proizvoiđači još sačekati padavine, pa posle prvomajskih praznika možda posejati nešto soje i suncokreta. Nije kasno u svakom slučaju, tako da ima vremena da se taj posao okonča“ – navodi direktor službe, Damir Varga.

Vremenske prilike ne pogoduju ni zaštiti od korova, a sa druge strane i kukuruz pokazuje posledice hladnijeg talasa, pa je savet proizvođačima koji već nisu uradili tretiranje da sačekaju da kukuruz razvije bar četiri lista.

„Znači treba sačekati da se kukuruz oporavi od ovog hladnog vremena, jer se najavljuje za vikend i za prvi maj da će temperature porasti. Bila bi velika greška tretirati sada kukuruz dok je ovako hladno vreme, moglo bi se desiti da se naudi tim biljkama, jer su one već pod velikim stresom, bio je petak na subotu blagi prizemni mraz, kukuruz nije stradao, ali se vidi da nema kretanja vegetacije zadnjih sedam dana.“

Kada su ozime kulture u pitanju, očekuje se cvetanje pšenice, pa je preporuka da se nakon što pet do deset odsto iscveta uradi zaštita fungicidima od fuzarijuma.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.