Med koji nisu napravile pčele nije med

Stručni tim Evropskog pčelarskog saveza (EBA), čiji član i Srbija, pozvao je sve države EU da pod hitno reše problem falsifikata meda, jer je pčelarstvo ugroženo. Kako su naveli, zbog sve jače nelojalne konkurencije i tržišnog pritiska falsifikovanog, tj. lažnog meda koji je preplavio Evropu, pčelari masovno gube interes da gaje pčele.

– Ako se taj trend nastavi i narednih meseci, Evropa će ostati bez pčela, jer pčele bez pčelara ne mogu opstati. Med se može uvoziti, ali bi to dovelo do dramatičnog poskupljenja hrane, daljeg rasta inflacije i uništenja zdravstveno ispravne ishrane našeg stanovništva – navedeno je u ovom saopštenju koje je poslato Evropskom parlamentu, rukovodstvu EU, kao i nacionalnim pčelarskim savezima Evrope.

EBA je takođe saopštila da je važno da potrošači biraju evropski med, dakle onaj koji je proizveden geografski na toj teritoriji, jer time pomažu pčelarima da zadrže interes bavljenja ovim poslom.

Foto: Envato

– Divlji oprašivači su desetkovani intenzivnom poljoprivredom, a medonosna pčela je silom prilika postala maltene jedini oprašivač, i to će biti samo dotle dok pčelari imaju simboličnog interesa da gaje pčele. Bez pčelara nema pčela, jer bi bez njih nestale za manje od dve godine usled delovanja parazita pčela koje ne bi imao ko da suzbija – navedeno je u ovom saopštenju.

Iz Evropskog pčelarskog saveza poručuju da Evropljani znaju da evropski pčelari poštuju pravila tradicionalne proizvodnje, vodeći brigu o pčelama, te potrošačima isporučuju bezbedni med vrhunskog kvaliteta. Tamošnji propisi obezbeđuju visoke higijenske standarde proizvodnje meda, a pčele se ne tretiraju antibioticima i drugim u Evropi zabranjenim agensima, pa je i mogućnost zagađenja meda isključena.

– Med proizveden na geografskom području Evrope sadrži antioksidante, minerale i probiotske bakterije očekivano prilagođenije našem organizmu. Ovaj proizvod je neuporedivo boljeg kvaliteta i arome od uvoznih medova, zbog svoje čiste prirode i voda. Zato se biranjem evropskog meda podiže kvalitet svih domaćih poljoprivrednih proizvoda koji zahtevaju oprašivanje, jer oprašivanje se ne može uvoziti kao med – navodi su ovom apelu.

Foto: Envato

Pčelari evropskih zemalja (i iz EU i van EU) osnovali su Evropski pčelarski savez (EBA), koji se bori za kvalitet meda i uklanjanje falsifikata sa tržišta, štiteći i potrošače i pčelare kroz odbranu autentičnosti evropskog meda. EBA traži da se ustanovi jedinstveni metod za utvrđivanje prirodnosti meda na tržištu Evrope. Med koji nisu napravile pčele nije med.

Evropska komisija je nedavno objavila da je gotovo 50 odsto uvezenog meda falsifikat. Najveću garanciju kvaliteta potrošači imaju kada nabavljaju med direktno od pčelara iz najbližeg okruženja. Ukoliko se ovom namirnicom snabdevaju u trgovini, trebalo bi da obrate pažnju na državu porekla, jer je najsigurniji med sa teritorije geografske Evrope.

– Većina falsifikata je običan šećerni sirup sa dodacima, pčele taj lažni med najčešće nisu ni videle, on služi samo za prevaru potrošača i profit falsifikatora. Falsifikovani med donosi rizike po zdravlje potrošača, jer se tokom falsifikovanja u njega dodaju čak i živa soda (živa ili kaustična soda), veštački enzimi (koji se dodaju i u tzv. veganski med, koji zapravo ne postoji, jer nema meda bez pčela), veštačke arome, veštačke boje, šećeri niskog kvaliteta. U takvom lažnom medu nema nimalo biološke vrednosti koju pčelinji med pruža ljudskom organizmu, zbog čega ga i jedemo. Zato se pčelinji proizvodi sve uspešnije koriste u apiterapiji (grana komplementarne medicine zasnovana na nauci i bogatoj tradiciji) – navode iz ovog udruženja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.