Zašto je važna redovna hidratacija?

Redovna hidratacija je veoma bitna za naše zdravlje i normalne metaboličke i fiziološke funkcije. Voda u proseku čini 70% našeg tela, i zato redovna hidratacija je bitna ne samo leti, nego tokom cele godine.

Kada je hidratacija organizma u pitanju, ljudi često greše i misle da je dovoljno samo da piju propisane količine tečnosti. Ali realnost je drugačija i čak ako vodite zdrav život, bez alkohola, cigareta i nezdrave hrane, potrebna vam je dodatna hidratacija.

Gubitak vode iz organizma može da bude samo upozorenje da nešto ne radimo kako treba, ali isto tako i posledica ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Nedovoljan unos tečnosti dovodi do dehidratacije, koja svakako može uticati na naš kvalitet života, jer dovodi do umora, pospanosti, razdražljivosti, zatvora, glavobolje, celulita, lošeg izgleda kože a prvi znaci dehidratacije su suva usta i osećaj slanog. Zbog toga tečnost treba da unosimo neprekidno i kontinuirano, jer osećaj suvih usta je znak da je dehidratacija već nastupila.

Da biste pratili svoju hidriranost vrlo jednostavno to možete videte po boji urina. Svetao urin ukazuje da dobru hidriranost, dok tamniji govori o dehidrataciji.

Veoma često pitanje kada govorimo o hidrataciji je koliko tečnosti je potrebno kako bi se zadovoljile dnevne potrebe. Postoje određene smernice koje kažu da preporučena dnevna doza vode je dva do tri litra dnevno. Trudnice i dojilje bi trebalo da povećaju unos tečnosti, kao i fizički aktivne osobe, u zavisnosti od vrste aktivnosti i njenog trajanja.

Iako možda 3 litre dnevno zvuči mnogo, ako uzmemo u obzir činjenicu da hranom unesemo 20% tečnosti, ove smernice svakako će zavisiti i od našeg način života, građa, dnevne aktivnosti, ali i od načina ishrane.

Ukoliko ste sportista hidratacija je obavezna pre, tokom i posle treninga, jer tokom treninga putem znojenja možete izgubiti i do 5 litara tečnosti. Ako su treninzi u trajanju do 60 minuta dovoljna je samo voda da se koristi, dok za treninge duže od 60 minuta koristite napitke sa elektrolitima i ugljenim hidratima koji će ubrzati resorpciju vode iz stomaka.

Koliko je voda važan deo naše ishrane govori i činjenica da bez hrane možemo živeti i nekoliko nedelja, dok bez vode dan ili dva.

U letnjim danima idealno je da sa sobom uvek imate flašicu vode ili prirodnog soka i da redovno uzimate male količine tečnosti.

Autor teksta: Mr Ph Aleksandra Burkanović

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.