Šta je to hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je izraz za pigmentne promene na koži, koje se mogu javiti u vidu fleka ili nejednakosti u pogledu boje kože. Najčešći uzroci su prekomerno izlaganje suncu i nekorišćene adekvatne zaštite, zatim akne, upotreba određenih lekova, trudnoća, alergijske reakcije, kao i fiziološko starenje kože kada govorimo o staračkim flekama.

Boja kože zavisi od količine pigmenta melanina, a prekomerno stvaranje melanina dovodi do nastanka tamnih promena na koži. Kako je Sunce stimulator stvaranja melanina, a melanin ima protektivnu ulogu, tj.štiti našu kožu od UV zračenja, delovi naše kože koji su najviše izloženi Suncu, prvi su na kojima se pojave ove tamne promene. Neke promene same se povuku, ali većina zahteva pregled dermatologa I odgovarajuću negu.

Kako sprečiti hiperpigmentaciju?

·       Koristiti SPF zaštitu tokom cele godine. Delove tela izložene Suncu, posebno tretirati i dodatno mazati spf kremom svakih dva sata.

·       Koristite ishranu bogatu antioksidansima. Uzimajte preparate sa Vitaminom C i E

·       Unosite dovoljno tečnosti u toku dana

·       Uključite u svoju negu dermatološke tretmane kao što su hemijski pilnzi

Kada je reč o uklanjanju hiperpigmentacija postoji više metoda: terapija tečnim azotom, upotreba sredstava za izbeljivanje, hemijski pilinzi, laserski tretmani kao i kombinacija navedenih postupaka. Sve ove tretmane ukoliko se odlučite radite uz konsultaciju sa dermtologom, nikako na svoju ruku, jer hiperpigmentacija je uporan problem I zahteva stručan pristup.

Pored kozmetičkih tretmana postoje  i preparati za negu kože sa aktivnim sastojcima koji deluju na smanjenje proizvodnje melanina, i dovode do posvetljivanja kože, sprečavajući nastanak novih tamnih mrlja.

Na tržištu poslednjih godina je ekspanzija preparate koji služe za smanjenje hiperpigmentacije. Navešću vam koje supstance bi trebalo da sadrži takav preparate, pa pogledajte deklaraciju.

Neke od aktivnih supstanci koje smanjuju hiperpigmentaciju su hidrohinon, arbutin, azelaična kiselina, vitamin c.

Preparati sa Vitamin c neka budu deo noćne nege, tokom leta, zbog moguće reakcije sa Suncem. Takođe većina preparate sa ovim supstancama zahteva noćnu primenu.

Ono što je najvažnije je svakako PREVENCIJA. Mislite na vreme o svojoj koži, negujte je I redovno nanosite zaštitni faktor.

 

Autor teksta: Mr Ph Aleksandra Burkanović

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: