Prehlada ili grip?

Dolaskom prvih jesenjih dana, pored početka škole, vraćanja u poslovne rutine, redovno nas dočekaju i virusi i bakterije. Često u žurbi pokušavamo preležati gripozna stanja ,,na nogama,, i u tim situacijama gde nismo sigurno da li je u pitanju prehlada ili grip dolazi do pogrešnog lečenja i uzimanja neadekvatne terapije. Zato je važno uvideti razlike u simptomima kod ova dva stanja, da bi lečenje bilo odgovarajuće.

Tipični simptomi prehlade obično su manje izraženi, dok sa druge strane, pravi grip često ima ozbiljniji tok bolesti.

Prehlada predstavlja infekciju gornjih disajnih puteva, koju mogu izazvati različite vrste virusa. Najčešći izazivači prehlade su rinovirusi, koronavirusi i virusi influence. Prehlada je jako infektivno stanje, i obično traje oko 7 dana. Simptomi koji se javljaju postepeno su curenje nosa, kijanje, kašalj, umor, suzenje očiju, glavobolja, i moguća je blaga temperatura.

Simptomi gripa uglavnom se manifestuju naglo, u vidu visoke temperature praćene groznicom, osećajem malaksalosti i bolovima u zglobovima i mišićima. Učestala je i pojava glavobolje, upale grla i suvog, upornog kašlja. Zapušen nos i kijanje se ređe javljaju i više su karakteristični za prehladu. Zbog visoke temperature koja prati grip i mogućnosti prelazka u bakterijsku infekciju respiratorng trakta, poželjno je obratiti se lekaru.

Kao što može se zaključiti prehlada je virusna infekcija blažeg oblika, gde simptomi nastupaju postepeno, nema visoke temperature. Terapija koja je u većini slučajeva dovoljna je odmor, san, vitaminski prehladi, kao i simptomatski preparati za lečenje prehlade u praškastom obliku, koji sadrže antipiretik, antihistaminik i dekongestiv.

Kod gripa klinička slika je teža, temperatura naglo raste, jak kašalj kao i bolovi u disajnim putevima su skoro pa redovan simptom i zahtevaju lekarski pregled.

 

Autor teksta: Mr Ph Aleksandra Burkanović

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.