Naučno dokazano: Muzika utiče na ukus i aromu sira

Puštanje muzike kolutu sira može doprineti da se ukus sira promeni. A eksperiment iz 2019. godine pokazuje da najintenzivniji ukus ima sir koji je bio izložen jednom veoma popularnom žanru.

Naime, studija pod nazivom „Cheese in Surround Sound“ sprovedena u Švajcarskoj pokazala je da izlaganje sira tokom procesa sazrevanja muzici rezultira njegovim boljim ukusom.

Istraživači sa Univerziteta umetnosti u Bernu, HKB, i švajcarskog grada Burgdorfa u dolini Eme u Švedskoj hteli da ispitaju kako mikroorganizmi koji daju ukus siru mogu da reaguju na različite vrste zvučnih talasa, pa su eksperimentisali sa akustikom tokom procesa proizvodnje sira – devet krugova ementalera bilo je izloženo neprestanim zvukovima od oktobra 2018. do marta. 2019. godine.

Nakon procesa sazrevanja sirevi su hemijski analizirani na aromatične supstance. Rezultati su bili objavljeni, a žiri kulinarskih stručnjaka izneo je svoje presude na prezentaciji i degustaciji.

Svakom kolutu sira puštana je jedna muzička numera uzastopno 24 sata tokom procesa sazrevanja, i tako šest meseci.

Numere su bile: klasika Mocartova „Čarobna frula“, rokenrol „Stairway to Heaven“ benda „Led cepelin“, hip-hop „A Tribe Called Quest“ – „We got (The Jazz)“, dok je siru u tečnom stanju puštan tehno – Vrilov UV iz 2011.Sirevi su zatim podvrgnuti ispitivanjima prehrambenih tehnologa sa Univerziteta primenjenih nauka u Cirihu. Zaključeno je da „sirevi izloženi muzici imaju blaži ukus u poređenju s kontrolnim uzorcima koji nisu bili izloženi“.

Kada je reč o teksturi, ukusu i izgledu – razlike su bile sasvim jasne.

Hip-hop uzorak bio je najukusniji od svih sireva izloženih muzici, rekli su istraživači.

Rezultati ovog gastro-muzičkog eksperimenta pokazuju kako bioakustika zvučnih talasa utiče na metaboličke procese u siru.

Sirevi su zatim predstavljeni visokokvalifikovanim kulinarskim stručnjacima u testu ukusa naslepo, a oni su utvrdili da su sirevi koji su bili izloženi niskim frekvencijama bili slađi od ostalih.

Rezultati su zaista fascinantni, a švajcarski kuvar Benjamin Lizi kaže da im ovakva istraživanja otvaraju puteve za kreativne eksperimente s hranom u budućnosti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.