Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti pre, a šta posle treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savetuje Novaka Đokovića.
Teniser se 2010. odrekao glutena, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice, kinoa priniač i slatki krompir.
– U prvom delu dana jedem mnogo voća. Ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje jer mi je potrebno mnogo energije za trening – objasnio je Đoković Grejemu Bensingeru prošle godine.
Đoković dan počinje toplom vodom i limunom, a onda pije sok od celera. Zatim sledi zeleni smuti bogat hranljivim materijama i algama. To je u skladu sa onim što nutricionistkinja Nevena Veselinović savetuje sportistima, kako rekreativcima, tako i profesionalnim, a prenosi Index.hr.
– Ako želite da smanjite masne naslage, moja preporuka je da za doručak birate kombinaciju biljnih proteina (protein u prahu) i vlakana (tamno lisnato povrće). Izbegla bih bobičasto voće – rekla je nutricionistkinja.
Onima koji žele da povećaju mišićnu masu, savetuje se da se za doručak okrenu ovsenim pahuljicama, bobičastom voću i proteinskom prahu (0,9 grama po kilogramu telesne težine).
Važna je i hrana nakon treninga
 
Ona kaže da se najveće greške vezane za ishranu sportista javljaju posle iscrpljujućih treninga.
– Prva stvar koju uzmete posle treninga umnogome utiče na to kako ćete uticati na izgradnju mišića i sprečiti upale. Posle treninga treba konzumirati zeleni sok, vodu, limun, đumbir. Odmah nakon toga potrebno je dopuniti iscrpljene rezerve, a urme ili banane vam mogu u tome pomoći. Uopšte ne preporučujem čokoladu, čak ni proteinske pločice sa čokoladom jer sadrže dodatni šećer – objasnila je nutricionistkinja.
Tokom dana preporučuje kombinaciju biljnih proteina – žitarice kao što su kinoa, amarant, heljda i zeleno lisnato povrće, crveno sočivo ili edamame i vlakana.
Za večeru možete izabrati salate od mikro začinskog bilja i klica, kao i tofu sir i mahunarke.
Nevena Veselinović je bila jedan od učesnika panela „Od nule do heroja“ sa konceptima na bazi biljaka koji je održan prošlog vikenda na Weekend Food Festivalu u Rovinju.
– Ne treba imati predrasude o tome da biljna ishrana nema dovoljno proteina i gvožđa. To je oblik ishrane koji ima toliko pozitivnih aspekata. To sam shvatila pre dvadesetak godina kada sam prestala da konzumiram meso, mleko ili jaja – rekla je nutricionistkinja

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.