Da li znate zašto vam poširana jaja nikako ne uspevaju?

Mnogi obožavaju da jedu poširana jaja, ali retko ko ume da ih napravi da ona stvarno izgledaju kako treba, a da pritom budu i preukusna. Ukoliko ste ih nekada pravili ili gledali pripremu, znate da je u pitanju metoda kuvanja jaja u vodi.

E sad, ukoliko ste pomislili da tu nema ničeg komplikovanog, niste u pravu. Za pripremu poširanih jaja potrebna je veština, ali i iskustvo.

Na Tik-Toku često nailazimo na razne savete, kako u vezi sa održavanjem doma, tako i na one kulinarske, a ovoga puta smo naišli na video koji je postavio britanski kuvar Pol Foster.

Naime, on je odlučio da snimi i podeli sa nama trik zahvaljujući kome će poširana jaja biti savršeno pripremljena, a usput je ukazao i na greške koje svi prave.

– Uzmite lonac s vodom i nikako nemojte da dodajete sirće – kaže on u videu.

– Ubacite prstohvat soli, a zatim uzmite najsvežije moguće jaje, odstajalo na sobnoj temperauri i stavite ga u cediljku, što će omogućiti da vodenasti delovi belanca prođu kroz nju. Zagrejte vodu u dubljoj šerpi, a zatim smanjite vatru malo pre ključanja i promešajte – kaže Pol u svom videu.

Potrebno je da, nakon toga, ubacite jaje, a on u videu napominje i da ne morate da ga mešate i stvarate vrtlog, jer ćete mešanjem zapravo samo pomoći da se jaje „stvrdne“ i da ne bude lepo kuvano.

Zatim, ovaj kuvar napominje i to da je jako važno da ceo proces kuvanja traje tačno dva minuta, pa bi bilo dobro da navijete kuhinjski tajmer, kako ne biste „omanuli“ s vremenom.

Nakon ta dva minuta, šupljikavom špatulom lagano izvucite jaje iz vode i zapamtite: Nikako nemojte dodavati sirće, jer mu ono jajetu daje čudan ukus.

– Ocedite ga na papirnom ubrusu, pre nego što ga stavite na tost, jer u suprotnom će višak tečnosti omekšati hleb. A onda ga samo začinite. Malo morske soli i mlevenog crnog bibera je sasvim dovoljno – Polov je savet.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.