Iza pesme “Ne lomite bagrenje“ stoji velika tajna: “Pozvao me Đorđe Balašević i rekao – “Napisao sam posebnu pesmu“

Teško je i zamisliti da su već prošle 3 godine od smrti Đorđa Balaševića koji je u našem sećanju još uvek tu.

Đorđe Balašević je pre svega bio veliki pesnik. Stihovi njegovih pesama su poezija koju pevušimo kada želimo sebi da ulepšamo dan.

Mile Kekin, frotmen benda Hladno pivo nedavno je otkrio kako se divio Balaševiću i kako, kada bi poslušao neku njegovu novu pesmu, sebi bi rekao: „Kako to tebi nikad nije palo na pamet. Moraš više da čitaš…“

A o tome gde je Balašević nalazio inspiraciju, svedoči priča o nastanku pesme „Ne lomite mi bagrenje“.

Gostujući u emisiji „Pesnik panonskog srca“ na RTS, posvećena Đorđu Balaševiću, Vuk Žugić, dugogodišnji direktor Kulturnog programa „Sava centra“, ispričao je kako je kako je nastala ta pesma:

Đorđe Balašević je po običaju bio u „Sava centru“, dogovorali smo te tradicionalne novogodišnje koncerte. Šta je ovde bitno. Sektor za kulturu se nalazi nad velikom dvoranom, povezan je kabinet iz kojeg smo mi pratili koncerte, i on je došao da potpiše ugovor za novogodišnje koncerte. I tada je bila glavna vest da dolazi voz naših građana sa Kosova koji žele da ih neko primi iz rukovodstva naše zemlje zbog svega onog što se njima i u njihovim životima dešavalo. I, negde, dok smo mi pričali uz dogovore oko novogodišnjih koncerata, u tom rukovodstvu pao je dogovor gde mogu da ih prime zbog broja ljudi, da to bude u velikoj dvorani „Sava centra„. Mi to nismo ni znali, dok neko nije ušao. I neko kaže, puni se sala ljudima koji su došli sa Kosova, zaista, najšireg dijapazona starosti. I Đole je rekao: „Hajde da vidimo, da to posmatramo“, pošto zna da postoji ta kabina.

Za stolom bili tadašnjeg rukovodstva države, a u punoj sali građni naši Srbi sa Kosova. I oni su izlazili jedan po jedan i pričali stvarno strašne životne priče. Zaista je to bilo dirljivo. Jedan veliki čovek, Balašević Đorđe je to slušao četiri sata. Mi smo se pozdravili, ugovor je bio potpisan, i on se javio posle nekoliko dana i rekao mi:

„Napisao sam jednu posebnu pesmu“.

Ta pesma je bila „Ne lomite mi bagrenje„. Dugo su je povezivali samo sa Kosovom i stradanjem Srba na Kosovu, ali ona je kao i sve jednog filozofskog, metaforičnog značenja. Ne lomite mi život, bilo gde i bilo kome. Ne lomite ono najlepše što osećam prema svojim ljubavima, prema svom bagrenju, prema svemu što su naši životi ….“ rekao je Vuk Žugić.

Stihovi pesme „Ne lomite mi bagrenje“

Verujem, cenjeni sude

Da dobro poznaješ ljude

Vi barem imate posla

Jer ćud je ćud a sud je sud

Verujem, cenjena glavo

Da si i učio pravo

Da svakom sudiš pošteno

Jer čast je čast a vlast je vlast

I sve po zakonu, za to sam prvi

Ne bi bilo ove krvi

Da je bilo sve po zakonu

Vlast je vlasti ja to poštujem

Tu su paragrafi pa zagrabi

Nek isto je i đavolu i đakonu

Pa nek se zna!

Nek’ su mi gazili njivom

Mojom se sladili šljivom

Pročitajte još:

 

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.