Srbija lider u oblasti razvoja veštačke inteligencije

veštačka inteligencija, ilustracija, izvor: Envato
SRBIJA – Želimo da Srbija bude apsolutni lider u Evropi u oblasti razvoja veštačke inteligencije, izjavila je 8. avgusta predsednica Vlade Repubike Srbije Ana Brnabić, obraćajući se građanima iz Predsedništva.

Premijerka je istakla da je sektor informacionih tehnologija postao jedan od motora razvoja naše zemlje, i da će na predstojećem EXPO 2027 Srbija biti predstavljena kao zemlju inovacija i savremenih tehnologija.

kako bi se Srbija 2027 godine predstavila u najboljem svetlju, premijerka je navela da postoji  5 ključnih oblasti koje će biti u fokusu rada države u narednom periodu, a to su: razvoj autonomne vožnja, BIO4 kampusa, Naučno-tehnoloških parkova, nastavak ulaganja u državni data-centar u Kragujevcu, kao i Razvoj veštačke intelegencije

Autonomna vožnja

Država Srbija je pre mesec dana izdala prvu dozvolu za vozilo bez vozača. Radi se o autonomnoj vožnji stepena 3 koja podrazumeva da je vozač na svom mestu ali da se auto ipak u određenoj meri vozi sam.

– U tome smo jedna od prvih pet zemalja koje su to uradile. Nama je cilj da do 2027. godine imamo maksimalan nivo 5 gde je vozilo potpuno autonomno i da tokom EXPO 2027. sva vozila u okviru istog budu električna vozila bez vozača, istakla je premijerka uz komentar da žele da Srbija bude prva zemlja u Evropi u toj oblasti. Za ove potrebe moramo uneti i prpmene u postojeći Zakon o saobraćaju, istakla je premijerka.

BIO4 kampus

Pripremni radovi za BIO4 kampus će krenuti u novembru ove godine.

– Mi ćemo kada dođe EXPO 2027. godine imati najveći deo kampusa gotov, spreman i useljen. Tu će raditi više od 5.000 naučnika, studenata i profesora, a imamo potpisane sporazume o saradnji sa nekim od najvećih svetskih farmaceutskih kompanija, kao što je švajcarski Roche-a, japanski Takeda i kineska BGI Groupa, rekla je premijerka.

NTP

Naučno tehnološki parkovi u Srbiji su doneli mnogo toga dobrog, a sada su u fokusu Niš, Čačak i Kruševac

– Najkasnije krećemo sa izgradnjom u prvom kvartalu 2024. godine za Kragujevac, dok su Niš i Čačak u drugoj fazi izgradnje. Mada nam je ambicija da krenemo sa izgradnjom u četvrtom kvartalu ove godine, rekla je premijerka.

Ulaganja u data centar u Kragujevcu

Premijerka je tokom obraćanja navela da će krajem avgusta kragujevačkom data centru biti uručen sertifikat za najbezbedniji data centar na svetu – TIER 4.

– Data centar u Kragujevcu je nama dao mogućnost da Kragujevac stavimo u centar razvoja naših informaciono-komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije , rekla je ona i najavila da su obezbeđena sredstva da se 2024. krene u izgradnju inovacionog distrikta u tom gradu.

Inovacioni distrikt bi se prostirao na površini od 56.000 kvadrata, a u sklopu 5. naučno tehnološkog parka u Srbiji nalaziće se i Nacionalni centar za informacionu bezbednost, kao i kancelarijski prostori za komercijalne zakupce.

Razvoj veštačke intelegencije

Premijerka je navela da smo mi jedna od 11 zemalja u svetu koje trenutno imaju razvoj veštačke inteligencije u kurikulumu za osnvne i srednje škole.

Ona je istakla da za potrebe razvoja tih tehnologija već imamo jedan superkompjuter, a da sada kupujemo još jedan i to 10 puta jači od postojećeg.

Predsednica Vlade istakla je da je Srbija prva zemlja u regionu Jugoistočne Evrope, koja je usvojila strategiju veštačke inteligencije 2019. godine. Takođe, prva smo zemlja u ovom delu Evrope koja je osnovala Institut za veštačku inteligenciju 2021. godine, uspostavila Nacionalnu platformu za AI superračunare, kao i jedna od 11 država koja je uvela AI u osnovne i srednje škole.

– Ove godine smo usvojili i sveobuhvatne etičke smernice za primenu veštačke inteligencije. Cilj je da razvoj regulative koja omogućava brzi razvoj inovacija, i time budemo među liderima u Evropi, rekla je premijerka.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.