logo transparend vojvodina uzivo

Šta je superkompjuter, koji su najmoćniji na svetu, i gde je Srbija?

Superkompjuter, Državni data centar, Kragujevac, Foto: instagram Budućnostsrbijeav
SRBIJA – Superkompjuter obavlja istu funkciju čuvanja i obrade podataka kao i običan lični računar, ali toliko brzo i u neverovatno velikom obimu, da je to gotovo nemoguće zamisliti.

Unutar superkompjutera nalazi se nekoliko klastera procesorskih jedinica koje pomažu u obavljanju operacija milion puta brže od prosečnog laptopa ili desktop računara. Dok se stariji računari mere u IPS (instrukcije u sekundi), superkompjuteri se mere u FLOPS (operacije sa pokretnim zarezom u sekundi). Što je veći broj, to je moćniji superkompjuter.

tabela, Superkompjuter
Foto: Superkompjuter, izvor: https://www.stackscale.com/blog/most-powerful-supercomputers-linux/

 

Trenutno najbrži superkompjuter na svetu je Frontier, koji je razvio Hjuit Pakard Enterprajz (Hevlett Packard Enterprise), koji se nalazi u državi tenesi u Sjedinjenim Američkim Državama. Superkompjuter je koštao neverovatnih 600 miliona dolara, a svaki od njegova 74 ormarića težak je oko 3.630 kilograma. Upravo je ove godine taj kompjuter svrgnuo sa trona najbrži japanski superkompjuter Fugaku, koji je ranije nosio tu titulu. Frontier je prvi svetski superkompjuter eksaskala, što znači da može da izvrši jedan kvintilion izračunavanja sa pomičnim zarezom (koji se takođe nazivaju ekaflops ili EFLOPS) u sekundi. Za referencu, Apple-ov najmoćniji M1 Ultra čip ima brzinu od oko 21 teraflops ili TFLOPS (jedan trilion FLOPS). I iako je to impresivno, bićete iznenađeni kada saznate da je superkompjuter Earth Simulator japanskog tehnološkog giganta NEC Corporation već dostigao brzinu od oko 36 teraflopsa još 2002. godine!

Sada kada smo pročitali koliko su brzi ovi računari, hajde da vidimo šta oni zapravo rade? Kakva je korist od njih? Superkompjuteri se mogu koristiti u bilo kojoj oblasti koja zahteva obradu velikih količina podataka. Evo nekoliko primera:

Za pokretanje simulacija
Pokretanje simulacija je odličan način da se predvidi ishod aktivnosti, a da se to ne uradi. Na primer, simulacije leta pomažu u razumevanju atmosferskog otpora i stvaranju više aerodinamičnih dizajna. Ovo pomaže da avion bude bezbedniji i ekonomičniji. Drugi primer je izvođenje simulacija nuklearnih testova i izvođenje eksperimenata i demonstracija za vojnu upotrebu. Testovi koji se mogu izvoditi u simulaciji bi inače morali da se izvode sa stvarnom opremom koja košta višestruko više.

Naučna istraživanja
Naučnici obično rade sa velikim količinama podataka, a superkompjuteri olakšavaju posao tako što brže proizvode rezultate. Tokom proteklih godina, IBM-ov Superkompjuterski samit je pomogao u istraživanju niza korisnih stvari, omogućavajući istraživačima da, na primer, izvrše „veoma veliki broj proračuna u epidemiologiji, bioinformatici i molekularnom modeliranju“. Superkompjuteri su takođe korisni za naučnike NASA-e da „simuliraju kretanje vazdušnih masa i vode oko planeta da bi proučavali klimu Zemlje, tražili egzoplanete, proučavali ponašanje crnih rupa ili dizajnirali aeronautička ili svemirska vozila“.

A gde je Srbija?

Srbija je 2021. godine počela da koristi svoj prvi superkompjuter u Državnom data centru u Kragujevcu. Ovaj Superkompjuter visokih performansi vrednan oko 2 miliona evra isporučila je  kompanija Nvidia koja je razvila tu tehnologiju.  Srbija je prva u regionu koja je 2021. godine imala superkompjuter, a prilikom obraćanja građanima, 8. avgusta, premijerka Ana Brnabić najavila je kupovinu još jednog super računara za Srbiju.

Svaka država koja drži do razvoja treba da poseduje ovakve računare, jer su oni ključni za održivost ekonomije, razvoj nauke i državne uprave. Postojanje ovog super računara u Srbiji donosi  informatički bum.

Prilikom otvaranja Državnog data centra u Kragujevcu, te 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić između ostalog podsetio je na izjavu Stiva Džobsa koji je rekao da je “inovativnost sposobnost da se promena percipira kao prilika, a ne kao pretnja”. “Superkompujteri, veštačka inteligencija su šansa i za Srbiju, možemo da budemo tehnološki ‘hab’“, istakao je tada Vučić.

I zaista, Srbija nastavlja da nezadrživo ide napred, u korak sa najsavremenijim informacionim tehnologijama. Razvijajući ove tehnologije, implementirajući ih u razvoj države i u planiranju da se se najnovije tehnologija što pre razviju ili donesu u Srbiju, država i njeno rukovodstvo pokazuju posvećenost napredovanju i boljem životu građana u svim sferama.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.