logo transparend vojvodina uzivo

Srbija razvija veštačku inteligenciju

SRBIJA – Da li ste znali da je država Srbija 18. marta ove godine osnovala Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije – odluku je donela Vlada Srbije?  Institut će se baviti istraživanjima koje se odnose na primenu veštačke inteligencije u različitim oblastima, kao i analizom i praćenjem stanja u oblasti veštačke inteligencije u Srbiji.

Pitanje veštačke inteligencije kao značajnog segmenta razvoja nauke i istraživanja, a time i celog društva, prvenstveno je prepoznato kroz Strategiju za razvoj veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine, kojom se utvrđuju ciljevi i mere za razvoj veštačke inteligencije čija implementacija treba da rezultira ekonomskim rastom, unapređenjem javnih usluga, unapređenjem naučnog kadra i razvojem veština za poslove budućnosti. Takođe Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine „Moć znanja, u Akcionom planu za period 2021 do 2023. godine, predviđeno je osnivanje Instituta za veštačku intelgenciju.

Navedenim strategijama je predviđeno da Institut bude osnovan i primarno finansiran iz budžeta Republike Srbije, ali i dodatno podržan od strane privrede i međunarodnih organizacija.

Institut će sarađivati sa naučno-istraživačkim organizacijama i privredom, a uz multidisciplinarni pristup doprineti razvoju inovativnosti i preduzetništva, kao i privlačenju investicija. Za rad ovog instituta ispunjeni su preduslovi, jer prvenstveno postoji obrazovni sistem koji već ima iskustva u građenju kadrova za veoma uspešan IT sektor u Srbiji.

Institut će se postepeno useliti u prostorije novoizgrađenog  Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu,  Naučno-tehnološkog parka u Beogradu i Naučno-tehnološkog parka u Nišu

 

Pročitajte još:

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.