logo transparend vojvodina uzivo

Naučno-tehnološki park u Novom Sadu obeležio prvu godišnjicu rada

NOVI SAD -Povodom obeležavanja prve godišnjice rada Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, danas su u amfiteatru NTP-a predstavljeni rezultati rada ove institucije, kao i ciljevi za naredni period.

Ovom prilikom najavljene su dalje aktivnosti, i jedna od najznačajnijih biće izgradnja nove zgrade Naučno-tehnološkog parka, a realizaciji projektno-tehničke dokumentacije već se pristupilo.

„Pored svih postavljenih i realizovanih ciljeva, imamo jedan važan zadatak pred nama, a to je izgradnja nove zgrade NTP-a, koja će se takođe nalaziti u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Potrebu za proširenjem prostornog kapaciteta iskazale su članice i druge kompanije iz IT industrije, kojima nastojimo da, i na ovaj način, pružimo najbolje uslove za rad“, izjavio je direktor Naučno-tehnološkog parka Nebojša Drakulić.

NTP NS broji danas 31 članicu, od kojih su dva naučno-istraživačka instituta – Institut za veštačku inteligenciju i Biosens, koji razvijaju informacione tehnologije biosistema, 11 tehnološko-razvojnih kompanija i 18 startap kompanija, u kojima je već u prvoj godini poslovanja zaposleno blizu 1.000 visokoobrazovanih stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija.
U prvih godinu dana rada organizovano je više od 50 događaja na kojima je bilo preko 2.000 učesnika zainteresovanih za oblast tehnološkog preduzetništva i održan je niz mentorskih radionica i sesija.

Prisutnim zvanicama na svečanosti obratio se i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević istakavši da je NTP NS mesto gde se spajaju nauka i privreda i da će nam upravo ta bliskost omogućiti da budemo zemlja koja se prepoznaje po istraživačima.

„Pokazali smo, kao Pokrajinska vlada, proteklih šest godina da razumemo zahteve privrede, u smislu većeg zapošljavanja i poreskog zahvatanja, ali stvarne perspektive razvoja naše privrede jesu upravo ono što se nalazi i spaja ovde u Naučno-tehnološkom razvoju“, naglasio je Milošević.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Univerziteta u Novom Sadu, predstavnici kompanija, naučno-istraživačke zajednice i svih Naučno-tehnoloških parkova – Beograd, Niš i Čačak.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.