Recept dana: Kremasta i kiselkasta limun pita

Savršenog izgleda i još boljeg ukusa.

Da li ste nekada probali pravu limun pitu?

Baš kao što su one iz filmova?

I još bolje pitanje je da li ste je ikada napravili?

Možda ste oklevali jer ste smatrali da je jako teško doći do ove poslastice?

Potrebno je da odvojite nekoliko sati vremena i da pažljivo ispratite sve korake.

Verujemo da ćete uspeti.

Sastojci za koru:

  • 190g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 115 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1/4 kašikice soli
  • 1 kašikica ekstrakta vanile

 Za krem:

  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 3 žumanca
  • 1/4 kašikice soli
  • 120 ml pavlake za kuvanje
  • 120 ml soka od limuna
  • narendana korica od limuna

  Priprema:

Pomešajte brašno, šećer i so u procesoru, a zatim dodajte maslac isečen na kockice i u „plus“ režimu mešajte dok se sve ne sjedini.

Nikako nemojte mutiti na velikoj brzini.

Oblikujte testo u kuglu i ostavite ga na pola sata u frižider.

Glavna caka u ovom receptu jesu dva hlađenja testa.

Zatim razvaljajte na pobrašnjenoj površini, prebacite u pleh prečnika 24 centimetra i dobro utisnite.

Izbockajte dno kore viljuškom, a zatim ohladite u zamrzivaču još 30 minuta.

Dok se testo hladi, umutite jaja, žumanca i šećer, dodajte so, sok limuna i koricu i na kraju pavlaku.

Rernu zagrejte na 180 stepeni.

Koru najpre zapecite samu, u prostor za fil stavite pasulj ili kuglice za pečenje da bi kora zadržala oblik.

Prvo pečenje traje 15 minuta.

Onda sklonite pasulj, i pecite još 10-15 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Otvorite rernu, pažljivo izvucite rešetku do pola, i sipajte krem preko kore tako da se ravnomerno rasporedi.

Smanjite odmah temperaturu na 150 i pecite još dvadesetak minuta, ili dok ne primetite da je krem očvrsnuo.

Hladite u frižideru najmanje dva sata pre serviranja.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.