Napreduje izgradnja petog mosta kod Novog Sada, deo Fruškogorskog koridora (FOTO/VIDEO)

Peti most, Dunav, Fruškogorski koridor
NOVI SAD – Izgradnja petog novosadskog mosta napreduje na obalama Petrovaradina i Kovilja. Novi Sad je jedini grad u Evropi u kojem se paralelno grade dva mosta i završava projekat za treći most. 

Kako napreduju radovi na najzahtevnijem projektu na deonici Fruškogorskog koridora, na mostu koji će spojiti Bačku i Srem, pogledajte u prilogu našeg portala:

 

Most jе dеo projеkt koji obuhvata izgradnju brzе saobraćajnicе dužinе 47,7 kilomеtara, sa čеtiri saobraćajnе trakе, koja ćе povеzati Novi Sad i Rumu, kao i postojеćе i planiranе auto-putеvе Bеograd-Subotica, Bеograd-Zagrеb, Novi Sad-Zrеnjanin-Bеograd i Ruma-Šabac, koji jе nеdavno otvorеn.

Fruškogorski koridor. peti most, Novi Sad, Dunav
Foto: Vojvodina uživo

Izgradnja Fruškogorskog koridora počela je prvog maja 2021. godine.

– Novi Sad nije najveći evropski Grad na Dunavu, ali jeste od onih sa najviše mostova koji se grade – To su most u produžetku Bulevara Evrope (četvrti most), pešačko-biciklistički most i most na Dunavu kod Petrovaradina, istakao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Pre nedelju dana, portal Vojvodina uživo prikazao je kako napreduje izgradnja i četvrtog mosta preko Dunava kod Ribarskog ostrva u Novom Sadu, koji će spojiti Bulevar Evrope sa Sremskom Kamenicom i obilaznicom oko nje.

Pеti novosadski most jе ambiciozni projеkat koji čini dеo opsеžnog plana za unaprеđеnjе infrastrukturе i uspostavljanjе vеza izmеđu auto-putеva E70 i E75, i na taj način olakšavajući saobraćaj kroz najveći grad u Vojvodini.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Peti most je projektovan kao ekstrados most sa kosim zategama, sa rasponskom konstrukcijom od prednapregnutog betona promenljivog poprečnog preseka i sa dvostrukim kratkim pilonima zakošenim ka spolja i visokim 25 metara. Rasponi glavnog mosta dugi su 134, 235 i 134 metra.

Fruškogorski koridor. peti most, Novi Sad, Dunav
Foto: Vojvodina uživo

Izgradnja Fruškogorskog koridora isnosi 606 miliona evra, a gradi ga kineska kompanija CRBC, koja u Srbiji već gradi puteve i železnice.

Fruškogorski koridor. peti most, Novi Sad, Dunav
Foto: Vojvodina uživo

Fruškogorski koridor, u dužini od 48 kilometara, povezaće Novi Sad, Irig i Rumu i nastaviće se auto-putem Ruma-Šabac. Trasa koridora je podeljena na četiri deonice i to:

  • deonica 1 (Žeželjev most – petlja za E-75 – Paragovo),
  • deonica 2 (Paragovo – početak obilaznice Rume),
  • deonica 3 (petlja “Kać“ – petlja za E-75) ,
  • deonica 4 (početak Obilaznice Rume – petlja za E-70).
Fruškogorski koridor
Foto: instagram.com/vesicg/

„Sever Srbije dobija najviše puteva sada, velika su ulaganja u Vojodinu, projekat Fruškogorskog koridora ide dobro, za dve i po godine se završava, a 1. decembra 2026. za nas je dan D i ima toliko projekata koji do tada moraju da se završe“, rekao je predsenik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na Fruškogorskom koridoru, a potom i dodao:

„Mislim da nikad nije bilo toliko mostova da se grade u Novom Sadu“

– Premrežićemo Srbiju auto-putevima i brzim saobraćajnicama koje će doneti nove investicije i podstaći privredni rast u svim krajevima Srbije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.