Brza pruga Novi Sad – Subotica: Vijadukt u Vrbasu – najveći i najsloženiji građevinski objekat (VIDEO)

VRBAS – Vijadukt u Vrbasu je najveći i najsloženiji građevinski objekat  na delu treće deonice međunarodne brze pruge od Beograda do Budimpešte, Nalazi se na 108 kilometara deonice brze pruge između Novog Sada i Subotice. Ukupno će biti izgrađeno 58 objekata, kada pruga bude završena.

Kako napreduju radovi pogledajte u videu našeg portala:

Vijadukt u Vrbasu jedan je od četiri objekta koji će biti izgrađen iznad kanala Dunav – Tisa – Dunav (DTD).

Foto: Vojvodina uživo

Ukupne je dužine oko 1.417 metara i biće dvokolosečan, sa razmakom koloseka od četiri i po metra.

Foto: Vojvodina uživo

Svi stubovi novog železničkog vijadukta u Vrbasu su armiranobetonski, dok se čeličnim konstrukcijama premošćava ukupno osam raspona, svaki dužine 48,7 metara.

Foto: Vojvodina uživo

Izgradnjom novog železničkog vijadukta u Vrbasu ovaj grad će biti premošćen prugom, čime će celokupna bezbednost saobraćaja biti podignuta na najviši nivo, kažu u srpskim železnicama.

Izgradnja brze pruge Novi Sad – Subotica za brzinu od 200 kilometara na sat je u punom jeku i intenzivno se gradi na velikom broju lokacija duž cele trase.

Ugovoreni rok za završetak radova je do kraja avgusta 2025., ali je planirano da radovi budu završeni do kraja 2024. godine.

Na deonici Novi sad – Subotica, kako je ranije najavljeno, biće izgrađeno 30 nadvožnjaka, 13 podvožnjaka, pet galerija, kao i po dva pešačko-biciklistička pothodnika i potporne konstrukcije uz galeriju.

Pruga gotova do kraja 2024. godine

– Mi možemo da računamo da za godinu dana otvorimo celu prugu i vozimo se do Subotice – rekao je Vučić, koji je dobio obećanje od kineskih izvođača da će pruga do kraja 2024. biti spremna.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

– Mene zanima da li je otvaranje decembar – dodao je Vučić na obilasku radova na vijaduktu kod Vrbasa.

Predsednik je naglasio da od Beograda do Subotice moći će da se stigne za sat i 15 minuta. Nekada smo Beograd – Novi Sad putovali, kao sada Beograd – Subotica. Ovo su neverovatne stvari. U decembru 2024. će pustiti u rad, za manje od godinu dana – naveo je predsednik.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.