Počela rekonstrukcija fasade na zgradi Komande garnizona

NOVI SAD – Danas su počeli pripremni radovi za restauraciju fasade na zgradi Vojske Srbije u Dunavskoj 33.

Ovaj jednospratni objekat koji se nalazi na raskrsnici Dunavske i Žarka Vasiljevića, prethodno poznat kao Hotel „Fabri“, dugi niz godina je integralni deo kompleksa zgrada koje su korištene od strane vojske za potrebe Komande garnizona Novi Sad. Trenutno, ove prostorije su u upotrebi Komande 1. brigade Kopnene vojske.

Objekat je spomenik kulture pod zaštitom i deo je prostorno-istorijskog centra Novog Sada.

Prema tenderskoj dokumentaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada na zgradi planirana je zamena oštećenih i degradiranih elemenata fasade i krova.

„Radiće se restauracija i konzervacija vučenih malterskih i ornamentalnih plastičnih elemenata, fasadne stolarije i bravarije. Predviđena je zamena kompletnog krovnog pokrivača novim materijalima, kao i popravka i eventualna zamena oštećenih elemenata krovne konstrukcije. Radovi uključuju obnovu dimnjaka i zidova u zoni krova (zabate i kalkani), zamenu ventilacionih krovnih prozora, kao i izradu novih olučnih horizontala i vertikala. Oštećena limarija na krovu će biti u potpunosti zamenjena. Zbog dotrajalosti, postojeća fasadna stolarija se menja novom (osim ulazne kapije koja će se restaurirati), izrađenom od troslojnog lameliranog drveta, oblikovanog prema postojećem stilu. Takođe, vrši se zamena bravarije na podrumskim otvorima, u skladu sa postojećim“, stoji u specifikaciji radova.

Radovi bi trebali da traju najduže 160 dana.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.