Đedovićeva uručila ugovore za sufinansiranje energetske sanacije u Novom Sadu

NOVI SAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas u Novom Sadu ugovore lokalnim samoupravama koje su dobile sredstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojem je za subvencije domaćinstvima država obezbedila oko dve milijardi dinara, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ona je rekla da će na ovogodišnjem javnom pozivu još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština, među kojima su prvi put i opštine sa Kosova – Gnjilane i Kosovska Mitrovica, moći da dobiju subvencije za energetsku efikasnost.

Građani će moći da zamene stolariju, fasadu, izolaciju, neefikasne kotlove, postave solarne panele i kolektore, uz subvencije koje idu od 50 do 65 odsto vrednosti investicije. Prvi put raspisujemo posebne javne pozive za energetski ugrožene kupce, koji će u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja, rekla je Đedović.

Ona je najavila da će se prvi javni pozivi za građane raspisati za nekoliko nedelja.

Od 137 lokalnih samouprava na ovom javnom pozivu, 16 opština pripada grupi devastiranih, dok su 32 opštine prepoznate po visokoj zagađenosti, što znači da će građani u ovim opštinama imati mogućnost da uz bespovratna sredstva države utiču i na smanjenje emisije štetnih gasova u svojim mestima, ali što je najvažnije da smanje svoje račune, objasnila je Đedović.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.